KB Nederland brengt oorlogskranten en andere WOII-verzamelingen online

Propagandablad uit Tweede Wereldoorlog

De Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek van Nederland, toont op haar websites nu ook een aantal Wereldoorlog II-collecties, die werden gedigitaliseerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog. Dit programma wilde belangrijk materiaal uit en over de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië behouden en het gebruik ervan stimuleren.

Oorlogskranten

Op de website Historische Kranten zijn 200.000 pagina’s beschikbaar van 1200 oorlogskranten (verzetskranten, legale kranten en nazistische kranten). Behalve kranten uit de KB-collectie zijn het NIOD-persarchief en de privéverzameling van André de Rijck opgenomen, waarvan de kranten voor het eerst openbaar toegankelijk zijn.

Het gaat om 1150 illegale titels en 50 legale (landelijke, regionale en lokale bladen) met onder die laatste 14 nazistische (‘foute’) kranten waarver we al eerder berichtten. Na overleg met het ministerie van Justitie zijn de 'foute' exemplaren voorzien van een waarschuwende tekst.

De krantenwebsite is bovendien uitgebreid met themaverhalen over de verschillende soorten oorlogskranten. Tot eind 2011 wordt de website Historische Kranten geregeld aangevuld. Er komen dan nog zo’n 100.000 pagina’s oorlogskranten bij, waaronder Nederlands-Indische.

Oorlogsdagboeken, verzetsliteratuur en propagandadrukwerk

In samenwerking met het NIOD digitaliseerde de KB zo’n 550.000 pagina’s van deze drie nationale collecties en maakte ze toegankelijk via het Geheugen van Nederland.

775 dagboeken staan nu online, geschreven door huisvrouwen, burgemeesters, winkeliers en artsen. Ze geven een boeiend beeld van het dagelijks leven in oorlogstijd. In de collectie verzetsliteratuur zijn meer dan 1000 boeken en ruim 5000 gedichten te vinden, van sinterklaasgedichten tot hoogstaande bellettrie. De verzameling propagandadrukwerk bevat brochures en luchtpamfletten van de verschillende partijen, die goed laten zien hoe men elkaar ook met woorden bestreed. Alle collecties zullen nog tot eind dit jaar worden aangevuld.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 17-09-2010
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)