KB Den Haag brengt Lancelotcompilatie online

Afbeelding van het hof van koning Arthur uit een Spiegel Historiael

Een van de onbetwiste topstukken in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek Den Haag (KB) is het handschrift met de zogenaamde Haagse Lancelotcompilatie. De compilatie bestaat uit in totaal tien verschillende teksten. Drie van deze teksten gaan over Lancelot, een van de belangrijkste ridders van de Ronde Tafel van koning Arthur: Lanceloet, Queeste van den Grale en Arturs doet

Met de Lancelotcompilatie brengt de KB opnieuw een uniek en belangrijk middeleeuws werk in haar bezit integraal online. Eerder werden al het Gruuthuse handschrift (met daarin het Egidius-lied) en het handschrift met de Beatrijs-legende als digitaal bladerboek beschikbaar gesteld. KB-hoogleraar Prof. dr J.A.A.M. Biemans schreef de inleidende teksten met informatie over het handschrift. In samenwerking met het Huygens Instituut is ook een complete transcriptie van het werk beschikbaar. De editie van de teksten werd verzorgd door Prof. dr H. Brinkman.

Daarnaast heeft Koninklijke Bibliotheek alle afbeeldingen in haar Middeleeuwse handschriften samengebracht op de website Medieval Illuminated Manuscripts.

• 04-11-2010
  • Eva Wuyts (Histories vzw)