Online tentoonstelling 'Private press in Nederland, 1910-2010'

Bibliofiele verzamelaar M.R. Radermacher Schorer

Een private press is letterlijk een privé drukpers, opgesteld in een particuliere woning om goedverzorgd drukwerk te maken zonder commerciële intenties. Maar de praktijk is grillig: sommige private presses stonden niet bij mensen thuis, in andere gevallen werd er wel degelijk winst gemaakt en niet al het drukwerk is goed verzorgd. Het typerende van de private press is dat één persoon het boek ontwerpt en drukt.

De Koninklijke Bibliotheek van Nederland lanceert de webexpositie Private press in Nederland, 1910-2010, als online pendant van de tentoonstelling Het ideale boek in het Museum Meermanno. De website beschrijft zeer uitgebreid de ontwikkeling van de Nederlandse 'private press' vanaf 1910, inclusief de eerdere voorlopers en de buitenlandse voorbeelden, de eerste idealistische private presses, de bijzondere uitgaven in de Tweede Wereldoorlog, de enorme toename van 'plezierdrukkers' en geïllustreerde 'marginale' uitgaven in de jaren vanaf 1975 en de moderne hybride vormen van het bijzondere boek, gemaakt met behulp van de computer en de printer. Ook komen specifieke thema's als het verzamelen van private press-uitgaven en de financiën aan bod.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 29-11-2010
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)