VVBAD zoekt sprekers en panelleden voor 'Informatie aan Zee 2011'

Logo Informatie aan Zee 2011

De digitale en technologische ontwikkelingen en releases volgen elkaar razendsnel op. Informatie aan Zee, het tweejaarlijkse evenement van de VVBAD, helpt bibliotheken, archieven en documentatiecentra om hun diensten op een professionele manier te ontwikkelen door een overzicht te geven van de recentste technologische evoluties.

Informatie aan Zee is een interactief evenement met een beursgedeelte en een omvangrijk programma van presentaties, workshops, panels en productpresentaties. Het vindt plaats op 15 en 16 september 2011 in de Kursaal te Oostende.

In de programmatie van Informatie aan Zee is er aandacht voor:

  • Innovatie in de bibliotheek-, archief- en documentatiesector, denk aan 3D-scannen en beeldherkenning. Maar welke vernieuwende projecten worden er nog in onze sector ontwikkeld dit eigenste moment?
  • De millenniumgebruiker: Wat verwacht deze nieuwe en fascinerende generatie gebruikers van ons? Moeten / kunnen / willen we hun verwachtingen inlossen?
  • Contextualisering: Het semantische web bleef lang een theoretisch verhaal. Nu zien we de eerste linked data-toepassingen die informatie uit verschillende bronnen verbinden. Hoe werkt het en wat zijn de mogelijkheden? Welke rol kan de gebruiker spelen bij het contextualiseren of ontsluiten van (gedigitaliseerd) materiaal?
  • Automatisering van werkprocessen: Hoe wordt de dienstverlenging geautomatiseerd in archieven? Welke invloed heeft bijvoorbeeld de invoering van RFID op de werking van bibliotheken? Welke mogelijkheden bieden de nieuwe archief- en bibliotheekbeheerssystemen? Welke ontwikkelingen mogen we verwachten in de toekomst? Tegelijkertijd blijft er nog altijd nood aan basisinformatie over technieken en procedures die leiden tot kwaliteitsvolle en duurzame resultaten. Tijd voor een stand van zaken?

Deze lijst is echter niet beperkend.

Het programma van Informatie aan Zee wordt samengesteld door een werkgroep die bestaat uit: David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek), Julie Hendrickx (VVBAD), An Labis (Zilvermuseum), Stijn Meersseman (Arteveldehogeschool), Hedwig Van den Bossche (Openbare Bibliotheek Gent), Inge Van Nieuwerburgh (Universiteit Gent), Roeland Verhaert (Stadsarchief Antwerpen) en Bruno Vermeeren (VVBAD).

Met deze oproep doet de werkgroep een beroep op uw deskundigheid. U kunt een inhoudelijke bijdrage leveren aan het programma. We nodigen u uit om uw voorstel te formuleren en ons interessante onderwerpen, thema’s of sprekers te signaleren.

We verwachten uw voorstel vóór 26 januari 2011. Daarna volgt de selectie en in april 2011 ontvangt u een reactie. Alle voordrachtgevers nemen gratis deel aan Informatie aan Zee en ontvangen een onkostenvergoeding.

 

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 07-12-2010
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)