Call for papers 'International UDC Seminar 2011 - Classification and ontology’

Logo UDC Seminars

Op 19 en 20 september 2011 organiseert het UDC Consortium (UDCC) een internationaal seminarie in Den Haag. Doel van deze conferentie is het bevorderen van de samenwerking en uitwisseling van expertise tussen verschillende sectoren die zich met het classificeren van kennis bezighouden: bibliografie, web en kunstmatige intelligentie (AI). Het is de bedoeling om meer te weten te komen over methodes voor het modelleren van ontologieën en het mogelijke gebruik hiervan voor het verbeteren en formaliseren van datamodellen voor bibliografische classificaties.

Het is tot 30 januari mogelijk om voorstellen voor papers en posters in te dienen. Op de conferentiewebsite vindt u hiervoor richtlijnen.

Call for Papers

We are inviting instructive and insightful overviews of potential roles of formal ontologies and innovative and high quality research contributions towards enhancing knowledge of modelling, management and implementation of classifications in the networked environment.

Papers are invited covering the following topics:

 • Modelling and representation of knowledge classifications
  Scope:
  Underlying principles of classifications; different approaches to defining and modelling concepts and concept categories, facets, classes, properties, relationships (paradigmatic and syntagmatic), roles; issues with rules building complex expressions.
 • Standards and solutions for innovative and high-quality classification data processing
  Scope:
  Data formats, formal languages and tools for representing classificatory structures.
 • Applications and implementations of classification structures as ontologies
  Scope:
  Practical solutions, use, implementation; comparison and analysis of the functionality of knowledge classification structures.
 • Theoretical considerations of the role of knowledge classifications
  Scope:
  The point of view of information retrieval, knowledge-based systems and the web of linked data (semantic web).

The proposals should be of interest to academic and research communities dealing with conceptual modelling, information systems design, knowledge organization, knowledge engineering, semantic interoperability & information integration, and natural-language processing.

 • Nieuwsbericht
 • |
 • 21-01-2011
 • |
 • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)