Nieuws

Immaterieel bibliothecair erfgoed op het Ambacht in Beeld festival

01-03-2024

Op 30 en 31 maart vindt het Ambacht in Beeld festival plaats te Brussel, vol workshops waarin je zelf aan de slag kan gaan. Ook het immaterieel erfgoed rond boeken en papier is goed vertegenwoordigd. Je kan vanaf vandaag inschrijven.

lees verder

Haal meer uit je kranten. Rapport bundelt tips om digitale krantencollecties te valoriseren voor een divers publiek

titelpagina rapport communicatie & valorisatie gedigitaliseerde kranten
20-02-2024

Digitalisering bewaart de inhoud van historische kranten en andere erfgoed voor de toekomst en maakt dat materiaal toegankelijker voor allerlei doelgroepen en doeleinden. Maar beschikbaar zijn is slechts het startpunt voor de valorisatie van krantenerfgoed. Hoe kun je nu het best het gebruik van dat gedigitaliseerde materiaal stimuleren en faciliteren? In een rapport bundelen we advies rond communicatieacties en pistes voor valorisatie van gedigitaliseerde kranten voor drie doelgroepen.

lees verder

Krantencatalogus Abraham verrijkt met nieuwe beschrijvingen

Schermafbeelding record 'Journal des petites affiches' in online krantencatalogu
06-02-2024

Sinds kort kan je in de krantencatalogus Abraham nieuwe inhoudelijke en historische informatie over de kranten vinden. Ruim 130 titels kregen korte beschrijvingen waarmee gebruikers snel informatie kunnen vinden over bijvoorbeeld de inhoudelijke focus van de krant en de ontstaansgeschiedenis. Deze verrijking van de databank is een van de realisaties van het GIVE-krantenproject Primeur en het project Nieuwe Tijdingen.

lees verder

Vacatures in de sector

22-12-2023

Musea Brugge zoekt een BIS-baan projectmedewerker voor de verhuis van haar OCWM collectie. Het Centrum Agrarisch Erfgoed is op zoek naar een stafmedewerker roerend erfgoed, specialisatie 'Archief, Bibliotheek en Documentaire collecties'. KB Den Haag heeft twee vacatures voor restauratoren. En de KU Leuven heeft een plaats voor een doctoraatsstudent rond duurzame, preventieve conservering van erfgoedobjecten en - collecties. Solliciteer tijdig! lees verder

Nieuwe projectoproep rond nalatenschappen hedendaagse kunstenaars

Archiefkast met mappen
21-12-2023

De minister van Cultuur besliste om in het voorjaar van 2024 een nieuwe projectoproep rond nalatenschappen van hedendaagse kunstenaars te lanceren. Heb je een project rond de nalatenschap van een auteur of wil je werken rond de bibliotheekcollectie van een grafisch vormgever, componist of beeldend kunstenaar, dan kan je alvast starten met de voorbereiding van je aanvraag.

lees verder

Eerste blik op de resultaten van krantenproject Primeur

schermafbeelding website Tot in detail kranten showcase
13-12-2023

Op 30 november kreeg het publiek een eerste blik op de resultaten van ons project Primeur met de feestelijke lancering van www.totindetail.be. Binnen dit project worden 630.000+ krantenpagina’s gedigitaliseerd in samenwerking met meemoo en acht collectiebeherende organisaties. Niet alleen de grote landelijke titels, maar ook de vaak minder bekende regionale en lokale uitgaven worden dankzij dit project voor het eerst digitaal beschikbaar. lees verder

Welke competenties maken het verschil in de leeszaal?

Leeszaal
08-12-2023

Er gebeurt tegenwoordig van alles in leeszalen van erfgoedbibliotheken. Studenten willen er bijpraten, een freelancer telefoneert hardop met een klant en een bezorgde burger zoekt informatie over wetgeving. De tijd dat een leeszaal een plek van gewijde stilte was, lijkt voorbij. lees verder

Terugblik collegagroep ‘Handschriften’ in KBR

20-11-2023

Op 13 november 2023 kwam de collegagroep ‘Handschriften’ samen om onderlinge expertise en ideeën uit te wisselen rond handschriftelijke erfgoedcollecties. Dit was de derde samenkomst van dit jaar en de tweede fysieke bijeenkomst. 25 collega's zakten af naar de KBR in Brussel. Deze keer had de collegagroep ook een internationaal bereik: twee van de zes sprekers kwamen uit het buitenland naar de Belgische hoofdstad (uit Nederland en Oostenrijk/Tsjechië) en daarnaast waren er ook een aantal deelnemers uit Nederland gekomen.

lees verder

Stem op erfgoed als citizen science project!

17-11-2023

In 2025 viert KU Leuven haar 600-jarig bestaan. Een mooie gelegenheid om het publiek eens wat dieper mee te nemen in haar onderzoek. Daarom organiseert de universiteit in 2025 een citizen science project. Welk project het wordt, kan je tot 30 november mee beslissen. 

Van de drie genomineerde projecten voor de laatste ronde is het AHa! project het enige dat werkt rond erfgoed en dat samenwerkt met de bibliotheeksector. Maak (bibliothecair) erfgoed meer zichtbaar in de maatschappij en stem voor AHa!

lees verder

Nieuw in ons team: Liesbeth Van Camp

10-11-2023

Liesbeth nam op 6 november het roer over als coördinator van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Na haar studies Archeologie en Kunstwetenschappen aan de K.U.Leuven deed ze haar eerste werkervaring op in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Daar verwerkte ze samen met een collega een schenking schoolboeken van de Vlaamse Overheid, stuk voor stuk pareltjes die je bij het doorbladeren terugbrengen naar een klaslokaal met oude schoolbanken en krijtborden. Daarna kreeg ze de kans om aan de slag te gaan in de depots van het Gallo-Romeins Museum te Tongeren. lees verder

Terugblik Collegagroep Oude drukken

Collega's rond een tafel met oude drukken
09-11-2023

Op vrijdag 27 oktober zakten 25 collega’s uit Vlaamse erfgoedbibliotheken, archieven en musea af naar Museum Plantin-Moretus te Antwerpen voor de derde Collegagroep Oude Drukken. De collegagroep is een informeel en praktijkgericht platform waar collega’s uit de sector contacten, ideeën en expertise kunnen uitwisselen rond oude drukken.

lees verder

Terugblik op de stage van Roos

06-11-2023

Roos in’t Velt begon in mei 2023 aan een beroepsinlevingsstage bij Comites latentes die duurde tot eind oktober. We laten haar graag aan het woord over haar ervaringen bij het project.

lees verder

Kranten uit kleine collecties binnenkort onder de scanner

twee registratoren registeren krant
17-10-2023

Eind september haalde het Nederlandse bedrijf Picturae ca. 65.000 krantenpagina's op bij acht partners over heel Vlaanderen voor digitalisering. Vanaf november gaan deze pagina's onder de scanner als deel van een piloottraject om ook kleinere krantencollecties op te kunnen nemen in overkoepelende digitaliseringsinitiatieven. Deze piloot vormt het sluitstuk van het project Nieuwe Tijdingen, dat het ontwikkelen van een grootschalig digitaliseringsprogramma voor kranten als doel heeft.

lees verder

Een terugblik op de vierde Collegagroep ‘Digitalisering van Periodieken’

workshop kwaliteitscontrole
11-10-2023

Op donderdag 5 oktober kwamen 27 collega’s uit de sector samen voor de vierde collegagroep ‘Digitalisering van periodieken’ georganiseerd door de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken, meemoo en FARO. Voor deze leerrijke dag trokken we naar de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven om ondergedompeld te worden in de thema’s van kwaliteitscontrole en samenwerkingen binnen digitaliseringsprojecten. 

lees verder

Overlegplatform Erfgoedbibliotheken editie 2023

groep mensen tijdens een receptie
22-09-2023

Op vrijdag 15 september vond het tiende Overlegplatform Erfgoedbibliotheken plaats. Tijdens deze editie stonden meerstemmigheid en inclusief werken centraal. 

lees verder

Ontsluiting middeleeuwse fragmenten FelixArchief afgerond

Middeleeuws handschrift met verluchte initiaal
20-09-2023

Het project ‘Comites latentes’ heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Deze maand hebben we alle fragmenten van middeleeuwse handschriften ontsloten die in het FelixArchief te Antwerpen worden bewaard. lees verder