Rapport 'Hoe cultureel is de digitale generatie?'

Voorpagina rapport

Het Nederlandse Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) publiceerde onlangs Hoe cultureel is de digitale generatie? Dit rapport is de weerslag van een onderzoek naar het internetgebruik voor culturele doeleinden onder schoolgaande tieners. In welke mate zijn tieners via ICT cultureel actief en kunnen zij via ICT cultureel betrokken worden?

Ook wordt bekeken in hoeverre de online culturele activiteiten van tieners samenhangen met de omvang van hun internetgebruik, hun digitale vaardigheden, de culturele activiteiten in hun gezin en van hun vrienden en de culturele en digitale activiteiten op hun school.Voor het onderzoek zijn in 2008 1612 scholieren in het middelbaar onderwijs in de leeftijd van 12-18 jaar ondervraagd.

Enkele bevindingen uit het rapport:

  • De populairste culturele onderwerpen waar tieners online over praten zijn muziek (66%), tv-programma’s (66%) en films (61%). Het minst communiceren ze op internet over klassieke concerten (5%) en monumenten (8%).
  • Voor de aanwezigheid van culturele instellingen op bijvoorbeeld Hyves is weinig belangstelling. 11% van de tieners vindt het (heel) belangrijk dat culturele instellingen een hyve hebben.
  • Een op de tien tieners las in 2008 minimaal twee keer per week een online versie van de papieren krant. Nieuwswebsites bezocht een op de vier tieners minimaal twee keer per week. In dat jaar las een op de drie tieners minimaal 2 keer per week de papieren krant.

Het rapport is (gratis digitaal) beschikbaar via de website van het SCP en opgenomen in ons documentatieoverzicht.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 11-03-2011
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)