Europeana verzamelt persoonlijke memorabilia en alledaagse documenten uit de Eerste Wereldoorlog

Logo Europeana "Erster Weltkrieg"

In Duitsland is het project 'Erster Weltkrieg in Alltagsdokumenten: Europas virtuelles Gedächtnis' (De Eerste Wereldoorlog in alledaagse documenten: Het virtuele geheugen van Europa) van start gegaan. Dit project, onder leiding van Europeana, de University of Oxford en de Deutsche Nationalbibliothek zal een begin maken met de uitbreiding van het 'Great War Archive'-project dat Oxford University in 2008 realiseerde. Dit project verzamelde en digitaliseerde persoonlijke memorabilia uit de periode van de Eerste Wereldoorlog.

Europeana, het Europese cultuurportaal, zet het idee van het succesvolle Britse project verder en breidt het Great War Archive uit met andere landen die deelnamen aan Wereldoorlog I. Tot 2014 worden in tien andere landen alledaagse documenten uit de periode '14-'18 verzameld en via Europeana.eu toegankelijk gemaakt, te beginnen in Duitsland.

Crowdsourcing

Gezocht wordt naar brieven, postkaarten, foto's, dagboeken en andere memorabilia zoals geluids- en filmmateriaal. Materiaal kan door iedereen digitaal worden ingediend via de website van het project (www.europeana1914-1918.eu). Het publiek wordt ook uitgenodigd om langs te komen op de 'roadshows' van het project, waar medewerkers klaarstaan om persoonlijke verhalen op te nemen en documenten en objecten te digitaliseren, die dan aan het archief worden toegevoegd.

 

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 28-03-2011
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)