Uw gegevens in steen gebeiteld? Verbeteringen in optische opslag

Steen van Rosetta als computermuismat

Dat optische schijven zoals DVDs en CDs bepaald niet het eeuwige leven hebben, is onderhand algemeen geweten. Een recente blogpost op faronet.be brengt een thesis uit 2009 boven water waarin de problematiek rond het archiveren op optische schijven nog eens uit de doeken wordt gedaan.

Maar er is blijkbaar ook goed nieuws op dit gebied: er is een nieuwe technologie om DVD’s te branden die veel duurzamer zijn dan de klassieke schijven. Deze M-Discs zijn gemaakt van obsidiaan (vulkanisch glas). Ze zouden tot duizend jaar kunnen meegaan en kunnen met een relatief goedkoop apparaat (€ 2500) worden gemaakt. Ze zijn vervolgens raadpleegbaar  met een normale DVD-lezer.

Voor organisaties met kleinere hoeveelheden content kan dit een interessante manier zijn van bewaring op middellange termijn. De problematiek van de langetermijnbewaring wordt er niet écht mee opgelost. Want het blijft natuurlijk de vraag of er in 2854 nog veel computersystemen zijn die uw super-DVDs uit 2011 probleemloos interpreteren en weergeven...

• 22-04-2011
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)