Early Dutch Books Online maakt 10.000 achttiende-eeuwse boeken online beschikbaar

Titelpagina van James Cook's Reize rondom de waereld (1798)

Sinds deze week geeft de nieuwe website Early Dutch Books Online full-text toegang tot meer dan twee miljoen bladzijden in 10.000 boeken uit het Nederlandse taalgebied uit de periode 1781-1800. Het project is een samenwerkingsverband van de Koninklijke Bibliotheek en de universiteitsbibliotheken van Amsterdam en Leiden. Boeken uit de Bijzondere Collecties van deze bibliotheken zijn gedigitaliseerd en op woordniveau doorzoekbaar gemaakt.

De afdelingen Bijzondere Collecties van de UB UVA, UBL en KB lanceerden eind oktober 2005 het initiatief tot 'Nationale Infrastructuur voor de Digitale Ontsluiting Bijzondere Collecties'. Dit is een plan voor een online bibliotheek voor de Humaniora, die bestaat uit volledig gedigitaliseerde objecten uit de Bijzondere Collecties van de betrokken instellingen. Door de collecties uit deze drie bibliotheken, en in een later stadium ook uit andere bibliotheken te digitaliseren en toegankelijk te maken, komt een groot corpus van moeilijk bereikbare werken beschikbaar voor de wetenschap en het onderwijs. Early Dutch Books Online is een eerste stap in de richting van deze online bibliotheek.

• 28-05-2011
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)