Nederlandse KB zet krantendigitalisering voort met Metamorfoze-subsidie

Een exemplaar van de Nederlandse krant 'De Tijd'

In 2006 startte de Koninklijke Bibliotheek van Nederland met de 'Databank Digitale Dagbladen', een project waarin op grote schaal Nederlandse nationale, regionale, lokale en koloniale dagbladen worden gedigitaliseerd. In totaal acht miljoen pagina's, van de eerste krant uit 1618 tot kranten uit de twintigste eeuw, kwamen hierdoor online.

Eind 2010 kende Metamorfoze, het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed van Nederland een subsidie toe aan de KB voor het project 'Behoud Nederlandse Dagbladen 1869-1940'. Binnen het project worden naar schatting nog eens zo'n 1,35 miljoen krantenpagina's geconserveerd, gedigitaliseerd en via een nationaal webplatform online beschikbaar gesteld. Het project omvat twee stromen: naast de KB kunnen ook andere erfgoedinstellingen krantentitels aanmelden.

Voor het digitaliseren van de kranten wordt in de loop van 2011 een Europese aanbesteding voorbereid. Het jaar 2011 zal daarom vooral in het teken staan van selectie, het aangaan van bruiklenen, en het opstarten van de materiaalvoorbereiding. Naar verwachting kan in 2012 met de digitalisering begonnen worden. In tussentijd kan u de al gedigitaliseerde krantenpagina's raadplegen op kranten.kb.nl.

• 07-06-2011
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)