Verschenen: 'Boeken onder druk: censuur en pers-onvrijheid in Nederland sinds de boekdrukkunst'

Boekomslag van de publicatie 'Boeken onder druk'

Op 24 mei verscheen bij de Amsterdam University Press 'Boeken onder druk: censuur en pers-onvrijheid in Nederland sinds de boekdrukkunst'. In deze studie van Marita Mathijsen (red.) wordt voor het eerst de ontwikkeling van de boekcensuur over een lange periode in kaart gebracht.

In verschillende deelstudies belichten de auteurs allerlei aspecten van de boekcensuur: de weerstand op boeken na de uitvinding van de boekdrukkunst, de verlichtingsideeën en hun gevecht om in de publieke ruimte terecht te komen, en de strijd van kerk en overheid om dat te verhinderen, de boekencensuur in Nederlands-Indië, de verhouding van bibliotheken tot boeken, enz. Enkele opvallende processen of verboden geven een iets gedetailleerder weergave van de stand van censuur in een bepaalde periode.

De term censuur is doorheen het werk breed opgevat. Ze omvat alles wat inging tegen de openbaarmaking van gedachtegoed via druk, van het verbieden van boeken tot processen tegen schrijvers en zelfcensuur ter bescherming van de eigen positie. Voor een compleet overzicht van de censuur in Nederland is er echter nog veel werk aan de winkel. Dit boek vormt daarom een belangrijke aanzet tot verder onderzoek over het onderwerp.

Deze publicatie vindt u ook terug in ons documentatieoverzicht.

• 07-06-2011
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)