'Laat uw favoriete oude druk scannen!'

Boekscanner

De Nederlandse KB geeft onderzoekers de mogelijkheid om oude drukken met voorrang te laten scannen. Begin dit jaar kondigde de KB een samenwerking met de Britse firma ProQuest aan. ProQuest gaat de oude gedrukte werken (tot 1700) van de KB scannen en stelt de scans aan iedereen in Nederland (en aan betalende abonnees elders in de wereld) beschikbaar via Early European Books. Sinds augustus zijn daar de eerste 1500 boeken uit de KB te vinden.

De boeken worden van A tot Z gescand. Omdat het project een aantal jaren zal duren, kan het dus lang duren voordat werken waarvan onderzoekers gebruik willen maken aan de beurt komen. Daarom geeft de KB hen tot 1 november de tijd om aan te geven welke drukken zij eerder aan bod zouden zien komen. Elke aanvrager kan maximaal drie titels tot en met 1700 indienen. Het gaat om titels die in Nederland gedrukt zijn of om buitenlandse titelsin het Nederlands (uitgezonderd Belgische drukken). Naar verwachting zijn de aangevraagde boeken in het eerste kwartaal 2012 beschikbaar via Early European Books.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 17-10-2011
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)