IMPACT wordt Europees compentetiecentrum voor digitalisering historisch drukwerk

IMPACT digitisation.eu centre of competence

De voorbije jaren brachten we het IMPACT-project reeds een paar keer onder de aandacht. IMPACT staat voor Improving Acces to Text. Het project omvatte innoverend onderzoek naar OCR- en taaltechnologie voor de verwerking en ontsluiting van historische gedrukte teksten. Het project ontwikkelde tools die scans corrigeren en vervolgens OCR-en. Projectpartners waren de nationale bibliotheken van verschillende EU-lidstaten, universiteiten, en de firma's ABBYY en IBM. De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek coördineerde het project.

Het project werd recent afgerond met een slotconferentie en de oprichting van het Impact Centre of Competence, een internationaal expertisecentrum voor het digitaliseren en OCR'en van oude drukken.

Hoewel het IMPACT-project volledig met Europees belastinggeld gefinancierd werd, is de expertise niet vrij toegankelijk voor de sector. Organisaties die lid wordt van het competentiecentrum kunnen gebruik maken van de kennis en software van Impact.

• 15-11-2011
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)