KB Nederland digitaliseert één miljoen bijkomende krantenpagina's

De Sumatra Post

De Koninklijke Bibliotheek van Nederland kiest in haar beleidsplan 2010 - 2013 resoluut voor de koers naar een digitale toekomst. De webdiensten Historische Kranten en Oorlogsbronnen trachten deze digitale toekomst te realiseren.

Historische Kranten

De Nationale bibliotheek van Nederland heeft de webdienst Historische Kranten uitgebreid met ruim één miljoen pagina’s naar een totaal van meer dan drie miljoen. Het nieuwste materiaal bevat naast nieuwe jaargangen van het Algemeen Handelsblad onder meer diverse Indische titels, waaronder De Indische courant, De Sumatra post en de Java-bode. Ook andere oud Nederlandse kolonies zijn goed vertegenwoordigd met titels als Suriname: koloniaal nieuws- en advertentieblad. De website bevat een overzicht van krantentitels die momenteel beschikbaar zijn (meer dan 1200 titels uit de periode 1618-1995).

Oorlogsbronnen

Op 10 november lanceerde het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) een bèta-versie van de website Oorlogsbronnen. ‘Bèta’ betekent, dat de site nog niet helemaal uitontwikkeld is, maar wel werkt. ‘Oorlogsbronnen’ wordt de centrale zoekingang voor materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Met één actie kunt u tientallen verzamelingen uit diverse musea, archieven en bibliotheken doorzoeken.

Via de website kunt u ook zoeken in collecties die de KB Den Haag beschikbaar heeft gemaakt. Dit zijn oorlogskranten (ook te vinden via de website Historische Kranten) en andere collecties: oorlogsdagboeken, verzetsliteratuur, kamptekeningen uit Nederlands-Indië, propagandadrukwerk, oorlogsaffiches en illegale bladen en brochures (ook te doorzoeken via Het Geheugen van Nederland).

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 29-11-2011
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)