Bibliotheek Vaticaan gebruikt astronomisch bestandsformaat FITS voor duurzame opslag

Een boek onder de scanner in de bibliotheek van het Vaticaan

De website van de European Space Agency (ESA) meldt dat de bibliotheek van het Vaticaan gebruik maakt van het sinds de jaren 1970 door ESA en NASA ontwikkelde Flexible Image Transport System (FITS) voor het opslaan van gedigitaliseerde werken uit haar collectie.

FITS wordt gebruikt om de gegevens van de meeste ruimtemissies op te slaan. Het is ontworpen met uitwisseling en langetermijnbewaring in het achterhoofd. FITS is dan ook volledig 'backward compatible', wat betekent dat bestanden die twintig jaar geleden in FITS zijn opgeslagen met de FITS-software van vandaag kunnen worden weergegeven. FITS-bestanden kunnen eigenlijk alle soorten data bevatten die in tabellen kunnen worden weergegeven, van tweedimensionale beelden tot relationele databases.

• 03-01-2012
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)