Nieuw stappenplan businessmodel-innovatie digitaal erfgoed beschikbaar

Muurschildering wandelende zakenmannen

Onlangs is uit het project Businessmodel Innovatie voor Cultureel Erfgoed Toegepast (BMICE-T) een online stappenplan voor businessmodel innovatie voortgekomen. In het project ontwikkelden een aantal deskundigen samen met vijf erfgoedinstellingen aan de hand van voorbeeldprojecten uit de praktijk een generieke aanpak. De betrokken partners (Kennisland, E30, TNO en DEN) lanceerden het stappenplan op het hoofdpodium van DISH2011. Het stappenplan is nu vrij online beschikbaar.

Het stappenplan

Het stappenplan bestaat uit 7 stappen die je als instelling zelfstandig (of met ondersteuning van buitenaf) uit kunt voeren. Na uitvoering van het stappenplan heb je inzicht in:

• de waarde van een idee (of al ontwikkeld dienstenconceptaansluiting) op je organisatie en het huidige businessmodel
  • hoe de dienst succesvol kan worden geïmplementeerd
  • welke aanpassingen aan het businessmodel nog nodig zijn

Om de verspreiding en toepassing van het stappenplan te stimuleren is een aantrekkelijke visualisatie gemaakt. Deze maakt in één oogopslag de samenhang van de afzonderlijke stappen duidelijk en kan daarbij de interne procesvoering rond businessmodel innovatie ondersteunen. Het stappenplan en de bijbehorende poster is onder een Creative Commons Licentie te downloaden van de BMICE-blog. Daar zijn ook persoonlijke ervaringen bij de totstandkoming van het stappenplan te vinden.

• 24-01-2012
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)