Renovatie Gentse Boekentoren start op 1 maart

Boekentoren te Gent | Bron: UGent

Op 1 maart starten de restauratiewerken aan de Gentse Boekentoren. Eerst zal een nieuw ondergronds depot gebouwd worden, vanaf 2013 worden gevels en daken aangepakt.

De volledige restauratie, die zeker vier jaar zal duren, gebeurt in verschillende fasen:

• Fase 1 behelst de grondwerken, het bouwen van het ondergrondse depot en de ruwbouw voor het pc-knooppunt. Dat duurt tot eind 2013. Het ondergrondse depot zal drie verdiepingen tellen.
  • Fase 2 vat begin 2013 aan en omvat het werk aan de gevels en daken. De hele bibliotheek verhuist tussen maart en juni 2014 naar het ondergrondse depot.
  • Tijdens fase 3, van 2014 tot 2016, gebeurt de restauratie van de toren en de leeszalen. De kostprijs voor de drie fasen bedraagt 27 miljoen euro. Er wordt gerekend op 11 miljoen subsidies.
  • Voor de fasen 4 (westvleugel Hiko) en 5 (restauratie interieurs oostvleugel) is er nog geen geld.

Naar aanleiding van de restauratie maakte Titus De Voogdt, met Visual Creations, een eerste filmpje in de reeks Boekentoren 2.0

• 13-02-2012
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)