Nederlandse webdienst Historische Kranten bevat vijf miljoen pagina’s

Leggers met ingebonden kranten

Via de webdienst Historische Kranten biedt de Koninlijke Bibliotheek (KB) van Nederland nu al vijf miljoen krantenpagina’s online aan. Een steeds grotere selectie uit de periode 1618-1995 is voor iedereen gratis toegankelijk en op eenvoudige wijze te doorzoeken. Er zijn belangrijke aanvullingen op historische en moderne, Nederlandse en koloniale kranten. Historische Kranten zal eind dit jaar zo’n negen miljoen pagina’s bevatten – met de mijlpaal van vijf miljoen pagina’s is men dus ruim over de helft.

Het materiaal wordt door deze grote aantallen steeds interessanter. Politieke ontwikkelingen volgen, het eerste gebruik van bepaalde woorden naar boven halen, uitzoeken wat krantenredacties op een bepaald moment interessant vonden, vergelijkingen maken tussen taalgebruik en invalshoeken van kranten uit dezelfde tijd: het wordt de onderzoeker steeds gemakkelijker gemaakt. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de eigen stamboom, een familiebedrijf, of de eigen stad of streek kan ook steeds meer informatie vinden. De berichten uit de burgerlijke stand, de familieberichten, de talloze advertenties – ze kunnen onverwachte vondsten opleveren.

Grasduinen in de digitale krantencollectie doet u via kranten.kb.nl.

• 10-05-2012
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)