Museum Plantin-Moretus digitaliseert handschriften

Fragment uit de Wenceslasbijbel

Naast gedrukte werken bezit het Museum Plantin-Moretus een waardevolle collectie manuscripten. Daartoe behoren ook een aantal middeleeuwse verluchte handschriften. Sinds kort kan u de mooiste exemplaren ervan volledig on line bekijken via de Anetcatalogus. De tweedelige Wenceslasbijbel van 1402-1403 met 210 miniaturen springt daarbij het meest in het oog. Maar ook verschillende vijftiende-eeuwse getijdenboeken met hun prachtige miniaturen en randversiering kan u van de eerste tot de laatste folio via internet doorbladeren. Het oudste handschrift van het museum, het Carmen Paschale van Sedulius uit de negende eeuw, kon uiteraard ook niet ontbreken bij de groep handschriften die u digitaal kan bekijken.

Via de Anetcatalogus hebt u toegang tot deze gedigitaliseerde handschriften:

• Selecteer de tab 'Snelzoeken' en geef de zoekterm 'handschrift' in;
  • Klik in de linkerkolom achtereenvolgens op 'MPM' in de lijst 'Instellingen' en op 'Internet/intranet' in de lijst 'Drager'.  U krijgt dan een lijst van de gedigitaliseerde handschriften.
  • Klik in de beschrijving van het handschrift op de link naast 'digitaal platform' om de digitale beelden te zien.

• 18-09-2012
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)