Webexpositie 'Krullen, krabbels en kriebelletters'

Schermafbeelding webexpositie 'Krullen, krabbels en kriebelletters'

Studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een webexpositie over Nederlandstalige handschriften uit de Bijzondere Collecties ingericht. De digitale tentoonstelling toont in kort bestek een rijk scala aan teksten die met de hand werden overgeschreven van de zestiende tot in de twintigste eeuw.

Krullen, krabbels en kriebelletters

De webexpositie is een instrument dat is ontwikkeld door de UB VU ten behoeve van het onderwijs. Aan de hand van een webexopositie kunnen studenten laten zien dat ze de collegestof beheersen. Daarnaast doen ze ervaring op met publiceren. Zo is 'Krullen, krabbels en kriebelletters' het eindresultaat van een cursus binnen de Master Nederlandse Literatuur. Hiervoor hebben studenten ieder een tekst naar keuze geadopteerd. Zij verzorgden een leesbare editie en schreven een toelichting over de bron en de maker van het handschrift.

De handschriften lopen sterk uiteen wat betreft uiterlijk, inhoud en functie. Zo ziet de bezoeker een onooglijk pamflet over een visioen uit de zestiende eeuw, een schitterend gekalligrafeerde versie van een psalmberijming en een gedicht dat Adriaan Roland Holst tijdens een bootreis voor een bewonderaarster noteerde. Elke tekst vertelt een eigen verhaal en geeft uitdrukking aan de tijd waarin zij ontstond.

• 02-10-2012
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)