Universiteitsbibliotheek Leiden digitaliseert Middelnederlandse literatuur

Den spyeghel der salicheyt van Elckerlijc (ex. 1497 H 14)

Vanaf dit najaar kan iedereen oog in oog komen met soms unieke middeleeuwse exemplaren van vroege hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur die bewaard worden in de Leidense Universiteitsbibliotheek. Ze zijn nu zo algemeen bekend dat niemand zich realiseert hoe gemakkelijk deze teksten voorgoed in de vergetelheid hadden kunnen raken. De Roman van Walewein en het zwevende schaakbord van Penninc en Pieter Vostaert, Floris ende Blanchefloer van Diederic van Assenede, de Servaeslegende van Hendrik van Veldeke, de berijmde vertaling van de Esopet-fabels: alleen in Leiden worden volledige middeleeuwse afschriften van deze werken bewaard.

Digitalisering: Leidse samenwerking

De digitale presentatie van de vijf handschriften en één oude druk is een initiatief van LUCAS, ter bevordering van onderzoek en onderwijs, uitgevoerd door de Universiteitsbibliotheek en financieel mogelijk gemaakt door de Faculteit der Geesteswetenschappen. Het gaat om de volgende bronnen:

• Hendrik van Veldeke: Servaeslegende (hs. BPL 1215)
  • Godfried van Wevel: Vanden twaelf dogheden (hs. LTK 1029)
  • Ferguut, Diederic van Assenede: Floris ende Blanchefloer, Der historien bloeme (levensverhalen van de twaalf discipelen op rijm), Esopet, Dietsche doctrinale (hs. LTK 191)
  • Jan de Weert: Nieuwe doctrinael, Lied op de moord op Floris V (hs. LTK 194)
  • Roman van Heinric ende Margrietevan Limborch en Penninc en Pieter Vostaert: Roman van Walewein (hs. LTK 195)
  • Den spyeghel der salicheyt van Elckerlijc (ex. 1497 H 14)

Eerder vervaardigde de Universiteitsbibliotheek al digitale reproducties van andere Middelnederlandse bronnen:

• Dirc Potter: Der minnen loep (hs. LTK 205)
  • Lodewijk van Velthem: Voortzetting van de Spiegel historiael (hs. BPL 14 E)
  • 13-12-2012