Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience heeft 20.000 jeugdboeken in haar catalogus

Prijsboek van het midden van de negentiende eeuw, uitgegeven bij Ardant, Limoges

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (EHC) ruimt in haar collectie steeds meer plaats in voor kinder- en jeugdliteratuur. De basis van deze verzameling wordt goeddeels gevormd door de verzamelingen van Hendrik Van Tichelen en kinderboekenrecensent Johannes (Co) Winnips. De kinder-, jeugd- en prentenboeken zijn sinds 2009 ook makkelijker vindbaar in de catalogus, omdat ‘jeugdliteratuur’ sinds dan als afzonderlijk publicatietype zichtbaar is. Daarbij is bovendien differentiatie mogelijk naargelang de doelgroep. Bijkomende publicatietypes, zoals ‘verhalend proza’ of ‘poëzie’, verduidelijken om welk type fictie het gaat. De term ‘jeugdliteratuur’ wordt overigens ook aan non-fictie toegekend.

EHC rondde eind maart 2013 de kaap van de 20.000 jeugdboeken in de catalogus met de opname van enkele negentiende-eeuwse prijsboeken uit de collectie van het voormalige Volkskundemuseum. De boekbanden van deze boekjes zien er zeer kostbaar uit, maar zijn in feite industriële kartonnen boekbanden.

• 15-04-2013
  • Eva Wuyts (Histories vzw)