Vrijwilligers van start in abdijbibliotheek Bornem

Abdijbibliotheek Bornem

De gemeente Bornem lanceerde onlangs een oproep voor vrijwilligers voor de abdijbibliotheek. Ze zullen onder andere instaan voor de inventarisatie, verpakking of schaderegistratie van de boeken. De vrijwilligers kunnen rekenen op professionele omkadering en er wordt een opleiding voorzien.

Op 4 april vond er een eerste informatievergadering plaats in CC Ter Dilft te Bornem. Aansluitend wordt een korte opleiding voorzien, een werkschema opgesteld en voor continue begeleiding gezorgd. Het project zal minstens 6 maanden in beslag nemen.

Unieke collectie

De bibliotheek van de Sint-Bernardusabdij te Bornem bevat een unieke collectie boeken met een niet te onderschatten culturele en erfgoedwaarde, waaronder een aantal handschriften en oude drukken. In het kader van de geplande restauratie van het hele abdijcomplex zal ook de bibliotheek in een nieuw kleedje worden gestoken. Een werkgroep van vertegenwoordigers van CRKC, KADOC-KU Leuven, de Maurits Sabbebibliotheek, de gemeente Bornem, het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed en de Dienst Erfgoed van de Provincie Antwerpen denkt constructief mee over de uitwerking van een toekomstvisie voor dit unieke stukje erfgoed.

Erfgoeddag

Op Erfgoeddag (21 april 2013) wordt de bibliotheek opengesteld voor geïnteresseerden. Een tentoonstelling staat stil bij de verschillende perioden uit de abdijgeschiedenis en illustreert dit met erfgoedstukken. Het publiek kan ook kennis maken met enkele activiteiten die de vrijwilligers zullen uitvoeren door middel van demonstraties.

• 16-04-2013
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)