Eerste feedbackronde update Cometa-model

Voorpagina Cometa-brochure

Cometa is een praktisch model dat voor en door Vlaamse cultureel-erfgoedinstellingen werd ontwikkeld om iedereen die erfgoed wil beschrijven op het niveau van (deel)collecties snel op weg te helpen. In de sessie 'Cometa in de praktijk' tijdens Informatie aan Zee op 12 september werd het startschot gegeven voor de update van het Cometa-model.

Het is niet de bedoeling om versie 1.0 te vervangen door een nieuwe versie 2.0. We gaan Cometa verfijnen op basis van de reële ervaringen van de gebruikers. Met reële ervaringen bedoelen we ervaringen van gebruikers die het model reeds hebben geïmplementeerd in een databank (technische aspecten) of de impact die het Cometa-model bij organisaties en verenigingen heeft op het vlak van de organisatie of de omgeving. De ingrepen op versie 1.0 die we verwachten zullen het verduidelijken van de documentatie en enkele kleine aanvullingen (bijv. keuzelijsten) zijn.

Werkwijze

Er worden minstens twee feedbackrondes georganiseerd. De eerste werd op 12 september gelanceerd en loopt tot en met 30 november 2013. Vervolgens zal een redactie van vijf personen binnen de vier weken de feedback verwerken en draft 1 publiceren. Op draft 1 kan weer feedback worden gegeven (tweede feedbackronde). Afhankelijk van het type en de hoeveelheid zal de redactie dan beslissen de finale versie (1.1) te lanceren of een tweede draft te publiceren voor feedback (timing onderaan).

Voor het verzamelen van de feedback op versie 1.0 zijn we op zoek naar een antwoord op volgende vragen:

 • Hebt u vragen over of aanvullingen en opmerkingen bij het Cometa-model?
 • Wat zijn de positieve en/of negatieve aspecten aan het Cometa-model?
 • Welke technische en/of organisatorische problemen ervaart u bij de implementatie van het Cometa-model?
 • Zijn er aspecten met betrekking tot de omgeving (bijvoorbeeld depotruimte) waarop het Cometa-model moet worden aangepast?

U kunt uw feedback bezorgen aan Bart De Nil. Ook als u vragen hebt over de procedure, kunt u bij hem terecht.

Alle informatie over en meer details van het model vindt u op de Cometa-website.

Timing

 • December 2013: Redactie verwerkt feedback tot draft 1
 • Januari 2014: Publicatie draft 1 oproep voor feedback
 • Maart 2014: Redactie verwerkt feedback tot finale versie OF tot draft 2
 • [optioneel] April 2014: Publicatie draft 2 oproep voor feedback
 • [optioneel] Mei 2014: Redactie verwerkt feedback draft 2 tot finale versie
 • Nieuwsbericht
 • |
 • 18-09-2013
 • |
 • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)