Eén jaar Flandrica.be: Nieuwe affiche (met een blik achter de schermen)

Man leest in bed in groot oud boek

Om de vijfenzeventig nieuwe titels op Flandrica.be te promoten brengt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek een nieuwe affiche uit in de reeks OUD IS IN. Dit beeld van fotograaf Stefan Tavernier hangt binnenkort in honderden bibliotheken en culturele instellingen in Vlaanderen.

Dankzij de moderne techniek krijgt iedereen ons erfgoed terug in handen. Dat is wat de campagne wil laten zien. OUD IS IN ging vorig jaar bij de lancering van Flandrica.be van start met drie affiches. Maar er bleven nog enkele verrassende beelden in de kast. Bovendien kunt op deze en nog volgende affiches enkele erfgoedwerkers herkennen. Op de nieuwste poster figureert ons staflid David Coppoolse met zijn echtgenoot.

Fotoshoot op locatie

De beelden voor de campagne werden gemaakt op een zaterdag in oktober van vorig jaar, tijdens een fotoshoot op locatie bij de Antwerpse interieurzaak Timmermansdesign en in de toonzaal van Bulthaup. Huisfotograaf Stefan Tavernier plaatste enkele modellen voor zijn lens die zich verdiepten in prachtig geïllustreerde handschriften, historische kranten en oude kruidenboeken.

Om de slogan OUD IS IN tot leven te brengen, selecteerden we enkele tot de verbeelding sprekende stukken uit de magazijnen van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (Antwerpen) en de Maurits Sabbebibliotheek (KU Leuven). We danken de zaakvoerders, de figuranten en de bibliotheken nog eens voor hun vrijwillige medewerking!

Foto-opnames voor de poster de tiener die in een verlucht handschrift leestFoto-opnames voor de poster met de guitaarspeelster en het missaal

No heritage was harmed...

Omdat het niet de bedoeling kon zijn dat de papieren en perkamenten sterren van onze fotoshoot gevaar zouden lopen, hebben we alle mogelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen. Zo gebruikten we facsimileuitgaven, dubbels van kranten en een imposant maar heel degelijk missaal. Die werden goed verzekerd, keurig verpakt, veilig getransporteerd en de hele dag lang begeleid door Dorrit Van Camp, de verantwoordelijke voor behoud en beheer van de Consciencebibliotheek.

Zoals het bij echte vedetten past, kwamen de boeken en kranten pas uit hun kist wanneer het hun beurt was om te poseren. En net als bij échte topmodellen werden daarbij allerlei truukjes gebruikt, zoals leeskussentjes en loodveters, om hen nog beter in beeld te brengen. Na een lange maar productieve dag gingen alle stukken onbeschadigd terug het magazijn in.

Foto-opnames voor de poster met de krant aan de ontbijttafelFoto-opnames voor de poster met het grote oude boek in bed

Graag een affiche?

Organisaties die geen of te weinig affiches ontvingen kunnen er nog aanvragen. Zolang de voorraad strekt zijn de versies met de onderstaande foto's ook nog verkrijgbaar.

Campagnebeelden OUD IS IN

Meer info

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 10-12-2013
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)