Eén jaar Flandrica.be: Nieuwe titels

Fragmenten van werken uit Flandrica.be

Flandrica.be, het unieke samenwerkings­project van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en zes belangrijke erfgoedbibliotheken, blies onlangs één kaarsje uit. In het eerste levensjaar van de online erfgoedbibliotheek is het aanbod aanzienlijk uitgebreid.

Met vijfenzeventig nieuwe titels bevat Flandrica.be inmiddels zo’n vijfhonderd integraal gedigitaliseerde letterschatten uit de collecties van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de Openbare Bibliotheek Brugge, de Provinciale Bibliotheek Limburg en de Universiteits­bibliotheken van Antwerpen, Gent en Leuven. Elk werk wordt aantrekkelijk gepresenteerd en van een korte toelichting voorzien.

De online erfgoedbibliotheek vol prachtig geïllustreerde handschriften, kostbare oude drukken en ander historisch materiaal biedt een unieke kijk op ons verleden en inspiratie voor de toekomst. Ze is te vinden op www.flandrica.be.

Nieuwe Vlaamse letterschatten online

Een greep uit de vijfenzeventig nieuwe titels die Flandrica.be biedt:

A.J. De Ridder (Willem Elsschot), La Revue continentale illustrée | Universiteitsbibliotheek Gent

A.J. De Ridder (Willem Elsschot), La Revue continentale illustrée | Universiteitsbibliotheek Gent

Théophile Verbois, Etude comparative et relevé statistique [...] de l'arrondissement de Tongres (1905) | Provinciale Bibliotheek Limburg

Théophile Verbois, Etude comparative et relevé statistique [...] de l'arrondissement de Tongres (1905) | Provinciale Bibliotheek Limburg

Michel Joseph Speeckaert, Oryctographie de Bruxelles ou description des fossiles (1784) | Universiteitsbibliotheek Leuven

Michel Joseph Speeckaert, Oryctographie de Bruxelles ou description des fossiles (1784) | Universiteitsbibliotheek Leuven

Jean Jacques Chifflet, Anastasis Childerici I Francorum regis (1655) | Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Jean Jacques Chifflet, Anastasis Childerici I Francorum regis (1655) | Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Paul Van Ostayen, Renaat Bosschaert (ill.), Paul Van Ostayen (1980) | Openbare Bibliotheek Brugge

Paul Van Ostayen, Renaat Bosschaert (ill.), Paul Van Ostayen (1980) | Openbare Bibliotheek Brugge

Fragment Spreukstrofen (14e eeuw) | Universiteit Antwerpen

Fragment Spreukstrofen (14e eeuw) | Universiteit Antwerpen

Over Flandrica.be

Flandrica.be is het uithangbord van de digitaliseringsactiviteiten van zes erfgoedbibliotheken in Vlaanderen. Die werken sinds enkele jaren aan het zorgvuldig beschrijven en minutieus inscannen van integrale werken uit hun magazijnen. Via Flandrica.be zorgen ze voor een laagdrempelige toegang tot dit kwaliteitsvol gedigitaliseerde materiaal.

Fragment voorpagina Flandrica.be

De Vlaamse erfgoedbibliotheken bewaren samen miljoenen gedrukte en geschreven werken. Die bestrijken een historische periode van enkele honderden jaren, zijn afkomstig uit diverse regio's en behandelen de meest uiteenlopende onderwerpen. In Flandrica.be geven we aan de hand van vijfhonderd werken een overzichtelijk beeld van de Vlaamse boekproductie, van haar ontstaan tot nu.

Flandrica.be bevat immers niet enkel topstukken zoals kostbare handschriften of werk van de groten uit de literatuur, maar evengoed publicaties van alledag zoals kookboeken, liedjesteksten, cathechismi, wetenschappelijke werken enzovoort.

Flandrica.be is geen afgesloten boek. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en haar partners engageren zich om de komende jaren hard verder te werken aan deze online erfgoed­bibliotheek. De schatkamer wordt regelmatig verrijkt met bijzondere erfgoed­stukken. Er komt een Engeltalige versie. Er zijn plannen om de functionali­teiten van de website verder te verbeteren en te verbreden, zodat dit platform nog makkelijker kan worden ingezet voor onderzoek en onderwijs. Wordt vervolgd dus…

Partners in Flandrica.be

Flandrica.be is een samenwerkingsproject van de zes partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. De technische realisatie is in handen van LIBIS.

Logobalk Flandrica.be

Meer info

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 09-12-2013
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)