Eén jaar Flandrica.be: Nieuwe rondleiding 'Straffe verhalen'

Genealogie van de hertogen van Brabant

Naast een reeks nieuwe titels vindt u op Flandrica.be vanaf deze week ook een nieuwe rondleiding. Voor de eerste verjaardag van Flandrica.be vroeg de Vlaamse Erfgoedbibliotheek schrijver en publicist Patrick De Rynck een nieuwe rondleiding samen te stellen.

De Rynck voert ons langs enkele van de talrijke sterke verhalen en wonderlijke wezens die in de loop der eeuwen aan papier en perkament werden toevertrouwd. Die komen zowel uit de dichte omgeving van de auteurs als uit exotische gebieden. Gods heerlijk wondere wereld bood volop ruimte aan verzinners en goedgelovigen, fantasten en leugenaars, die bovendien gretig verhalen van voorgangers overschreven, vaak met een schepje bovenop en al dan niet met ‘hogere’ bedoelingen.

Stammen de hertogen van Brabant af van Noach, zoals het document hiernaast wil aantonen? Spraken Adam en Eva Antwerps in het Aards Paradijs? Kunnen ijdele jongedames runderen aanzetten tot het baren van kalveren met hoedjes op? Is het beruchte Wereldtijdschrift werkelijk in enorme oplagen verkocht aan te goedgelovige ondernemers? Het is een straf rondje ‘waar of niet waar’ geworden...

Grasduinen in één van de bibliotheken

Flandrica.be laat zich verkennen op allerlei manieren: via een caroussel op de startpagina, via thema's, een landkaart of een tijdbalk. U kunt ook een overzicht opvragen van werken die zich specifiek in een van de deelnemende bibliotheken bevinden.

Dat doet u via de menuoptie 'De collectie' in Flandrica.be, of door op één van de onderstaande links te klikken:

Andere rondleidingen

Topstukken

Hoe word je een officiëel Vlaams Topstuk? Als je een bijzondere betekenis hebt voor het cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap, als je je in Vlaanderen bevindt en als je daarbij ook nog eens zeldzaam en onmisbaar bent. Behalve in de schilderkunst waren ook in de miniatuur- en boekdrukkunst in Vlaanderen wereldtoppers actief, al zijn die minder bekend. In de zes erfgoedbibliotheken van Flandrica.be bevinden zich momenteel enkele tientallen erkende topstukken. We leiden u rond langs een kleine twintig daarvan.

start de rondleiding

Pauselijke oorkonde
Van Antwerpen tot Antactica

Vlamingen in de wereld. Zin voor avontuur. Wetenschappelijke nieuwsgierigheid. Politieke onrust. Toevallige omstandigheden. Dwang. Religieuze overtuiging. Wat de reden ook mag zijn, sommigen onder ons worden erdoor gedreven grenzen te ontdekken en te overschrijden, persoonlijke zowel als landelijke. Op Flandrica.be volgen we het verhaal van enkele Vlamingen van Antwerpen tot Antarctica via boek, handschrift, kaart en foto.

start de rondleiding

Openliggende atlas met wereldkaart

Verdwenen plekken

Onze omgeving verandert voortdurend van uitzicht, in de eerste plaats door het handelend optreden van mensen, maar ook door rampen, natuurlijke evoluties en de tijd die zijn werk doet. Oude beelden laten ons niet zelden verdwenen stukjes werkelijkheid zien. Ze zijn kostbaar erfgoed over erfgoed dat er visueel niet meer is. Hier is ook een waarschuwing op haar plaats: niet zelden moesten beelden (letterlijk) bijdragen tot imagebuilding of beantwoorden aan esthetische principes. Het verdwenen erfgoed komt in beeld vanuit een welbepaald perspectief.

start de rondleiding

Sepiafoto van kerk

Meer info

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 11-12-2013
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)