2014 het jaar van het shelfie?

Een shelfie met een boekenkast die op kleur is gesorteerd

De 'selfie' is overduidelijk hip: in Vlaanderen, in Nederland en ook in het Engels werd het 'fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op een sociaalnetwerksite' tot woord van het jaar 2013 gekozen. Sommigen vinden het fenomeen een teken aan de wand van de 'me, myself & I'-maatschappij. De Britse krant The Guardian wilde daar wat tegenover zetten. Het blad ging op zoek naar mensen die niet 'selfabsorbed' maar 'shelfabsorbed' zijn en vroeg lezers om foto's te posten van hun boekenplanken.

De reeks van 830 foto's geeft een intrigerend beeld van hoe boeken thuis bewaard worden. Vaak met veel liefde, soms met de nodige nonchalance. We vinden er ook mooie voorbeelden van 'only try this at home'. Zo is een flink aantal mensen ervan overtuigd dat boeken op kleur sorteren niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook nog handig!

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 07-01-2014
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)