Doorzoek een miljoen Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften met Delpher

Schermafdruk van Delpher

Delpher is een portaal waar miljoenen gedigitaliseerde pagina's uit Nederlandse publicaties op één plek doorzoekbaar zijn. Delpher geeft toegang tot historische teksten uit de digitale collecties van Nederlandse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. De online dienst werd ontwikkeld door de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek (KB) en enkele universiteitsbibliotheken, en is bedoeld voor iedereen met interesse in Nederlands cultureel erfgoed.

Inhoud

Bij lancering eind 2013 bevatte Delpher ruim 90.000 boeken, 1,5 miljoen pagina’s uit 80 tijdschrifttitels en bijna 100 miljoen artikelen uit kranten. Dit tekstmateriaal dateert uit de 17e tot en met de 20e eeuw. Het aanbod bij de start van Delpher bestond uit materiaal dat al via andere websites beschikbaar was, maar zal in de komende jaren groeien met nieuwe gedigitaliseerde publicaties.

Bètaversie

De dienst is eenvoudig in gebruik zodat zowel professionele onderzoekers als andere geïnteresseerden met het materiaal uit de voeten kunnen. De bronnen worden uniform  gepresenteerd en zijn op een eenduidige manier doorzoekbaar. Het is mogelijk verschillende materiaalsoorten met elkaar te vergelijken, op woordniveau te zoeken, resultaten te delen en op te slaan. Delpher kent verschillende zoekfilters om snel tot resultaat te komen.

Ook aan de functionaliteit wordt de komende jaren nog gesleuteld. Daarom werd Delpher als een 'bètaversie' gelanceerd: de dienst zal in wisselwerking met de eindgebruiker verder verbeterd worden.

Delpher is te vinden op www.delpher.nl.

Video openen op YouTube

• 24-02-2014
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)