Damiaancentrum zoekt geld voor restauratie Hawaiiaans muziekhandschrift

De Leuvense stadssopraan Noémie Schellens Hawaiiaans muziekhandschrift

In de Leuvense Damiaancollectie van de Paters Picpussen werd onlangs in een loden kist een Hawaiiaans muziekhandschrift ontdekt. Het handschrift was vermoedelijk in gebruik als koorboek en als didactisch hulpmiddel om Latijnse en Hawaiiaanse religieuze liederen aan te leren. Het Damiaancentrum wil het handschrift restaureren en laten uitvoeren in concert en roept daarom iedereen op om het handschrift te helpen redden via Boekensteun.be.

Een onverwachte vondst

De Leuvense Damiaancollectie werd recent deels toegevoegd op de Topstukkenlijst van de Vlaamse Overheid. In deze collectie ontdekten medewerkers een Hawaiiaans muziekhandschrift opgerold in een band van gevlochten padanusbladeren. Het bevat Latijnse en Hawaiiaanse religieuze liederen. Onder de notenbalken met westerse muzieknotatie staan telkens de Hawaiiaanse notennamen vermeld.

De geschiedenis van dit handschrift wordt verder onderzocht. Vermoedelijk was het op de Hawaii-eilanden in gebruik als koorboek tijdens de liturgie en als didactisch hulpmiddel om Latijnse en Hawaiiaanse religieuze liederen aan te leren. Mogelijk zong Pater Damiaan (1840-1889) uit dit handschrift met de melaatsen op Molokaï.

Een zeldzaam en kwetsbaar handschrift

Het handschrift gunt ons een uitzonderlijk blik op hoe er in de negentiende eeuw muziek gemaakt werd binnen de katholieke missie op Hawaii en Molokaï. Een rondvraag bij musea en archieven op Hawaii leert dat daar geen vergelijkbaar muziekhandschrift bewaard bleef.

Dit is dus uniek intercultureel muzikaal erfgoed. Maar het is ook erg kwetsbaar. Het handschrift is momenteel in zeer slechte staat, enkel een deskundige restauratie kan het redden. Bovendien komt het muziekhandschrift het best tot zijn recht als de muziek opnieuw klinkt. Daarom plant Damiaan Vandaag in samenwerking met diverse partners ook een muzikale opvoering.

Boekensteun

Dit alles is niet mogelijk zonder extra steun. Via www.boekensteun.be/damiaanvandaag kan iedereen zijn of haar bijdrage leveren om dit handschrift te helpen redden. Elke gift, klein of groot helpt dit handschrift de toekomst te overleven. Wie iets geeft, krijgt sowieso een Hawaiiaanse dankjewel en een mooie foto van het handschrift. Een gift vanaf 40 euro, via de Koning Boudewijnstichting, geeft recht op een fiscaal attest.

De campagne loopt van 8 april tot eind juni 2014. Tegen dan wordt gehoopt om het totale bedrag van 5.350 euro bereikt te hebben, het bedrag dat nodig is voor de restauratie en de muzikale uitvoering. Op Boekensteun kan iedereen volgen hoeveel procent van dit bedrag al gedoneerd is en vindt u het campagnefilmpje met meter Noémie Schellens.

Op Erfgoeddag, zondag 27 april, staat het handschrift extra in de kijker. In een infostand en een lezing, allemaal in de Sint-Pieterskerk (Grote Markt, Leuven), kom je meer te weten over dit unieke handschrift, de noodzakelijke restauratie en de campagne van Boekensteun. Tussen de blokjes uitleg klinkt er muziek uit het handschrift. En zelfs de Leuvense beiaarden zullen in de namiddag muziek uit het handschrift laten klinken.

• 08-04-2014
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)