British Library verwerft uniek manuscript Filips de Goede

Pagina uit de 'Mystère de la Vengeance' van Eustachius Marcadé

De British Library is er in geslaagd om een uitzonderlijk verlucht manuscript (ca. 1465) van Filips de Goede, hertog van Bourgondië (1396-1467), aan te kopen. Het gaat om de enige volledig overgebleven tekst van het toneelstuk 'Mystère de la Vengeance' van Eustachius Marcadé. Een volledig gedigitaliseerde versie is inmiddels beschikbaar.

Het stuk is geschreven in het Frans en behoort toe tot de traditie van de christelijke mysteriespelen. Een opvoering ervan werd over vier dagen gespreid. Mogelijk heeft Filips de Goede een van de opvoeringen in Bourgondië bijgewoond en is dit manuscript hiervan het luxueuse resultaat. Het bevindt zich in uitzonderlijk goede staat en bevat 20 miniaturen van de Zuid-Nederlandse kunstenaar Loyset Liédet, die ook lange tijd in Brugge werkzaam was.

Belang

Mystère de la Vengeance is het meest sublime verluchte handschrift van een middeleeuws drama dat we kennen. Het is van groot belang voor het onderzoek naar het theater van de vijftiende eeuw, waar verder weinig andere bronnen over bestaan. Ook de schoonheid van de vijhonderd jaar oude illustraties is uitzonderlijk, vooral ook omdat ze er uitzien alsof ze gisteren werden geschilderd.

Waarde

Het manuscript is sinds zijn creatie in het bezit van vooraanstaande boekverzamelaars en werd in 1792 door boekhandelaar Thomas Payne naar Londen overgebracht. Toen het in 1812 voor £493 10s werd verkocht, was het het duurste verluchte manuscript ooit. De laatste tweehonderd jaar was het in bezit van de 'Devonshire Collection at Chatsworth' in Derbyshire. De recente verkoop aan de Britse staat maakte deel uit van de afrekening van een belastingschuld. De totale overdrachtswaarde van het handschrift bedroeg maar liefst 3,3 miljoen euro.

• 25-04-2014
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)