1000 titels van Stadsarchief Turnhout in STCV

colofon STCV 12919214

Op 3 juli voegde het Stadsarchief Turnhout de duizendste titel uit de collectie oude drukken toe aan de Short Title Catalogus Vlaanderen (STCV). Het betreft een liturgisch werk, Officivm defvnctorvm, dat de dodenvigilie of het officie van de doden bevat. Deze gebeden werden gebruikt bij overlijdens maar ook gelezen doorheen het jaar voor reflectie over het hiernamaals en de dood. Het boekje werd gedrukt door Jacobus Woons in Antwerpen, aan het einde van de zeventiende eeuw.

Samenwerking

Begin 2012 ging de samenwerking tussen de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het Stadsarchief Turnhout van start (zie ons eerdere nieuwsbericht). Naast de Vlaamse boeken uit de oude drukkencollectie (inmiddels allemaal verwerkt in STCV) bezit het Stadsarchief een verzameling van enkele honderden pamfletten uit de periode van de Brabantse Omwenteling. Deze worden momenteel toegevoegd aan de databank. Dit titeloververzicht laat zien welke oude drukken van van het stadsarchief al zijn opgenomen.

Een overzicht van de collecties die al werden opgenomen in STCV, de bibliografie van het handgedrukte boek in Vlaanderen en waar we momenteel actief zijn, vindt u in het STCV-dossier op deze website.

• 04-07-2014
  • Susanna De Schepper (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)