Inzamelingsactie zeldzaam muziekhandschrift Damiaancollectie 135% geslaagd

Muziekhandschrift Damiaancollectie

Damiaan Vandaag hoopte met een project op Boekensteun voldoende geld op te halen om een zeldzaam muziekhandschrift uit de Damiaancollectie van de Paters Picpussen te redden. Na drie maanden campagne is maar liefst 135% van het benodigde bedrag opgehaald. Dankzij de vele donaties kan de restauratie van het bijzondere muziekhandschrift nu van start gaan.

Damiaan Vandaag wil een zeldzaam muziekhandschrift redden dat werd ontdekt in de Damiaancollectie van de Paters Picpussen. Het handschrift, opgerold in pandanusbladeren, is in slechte staat, maar biedt een uitzonderlijke blik op hoe er in de 19de eeuw muziek werd gemaakt in de katholieke missie op Hawaii en Molokai.

Via Boekensteun, het crowdfundingplatform van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, hoopte Damiaan Vandaag niet alleen op een zorgvuldige restauratie van het handschrift, maar ook op een muzikale herleving. Stadssopraan Noémie Schellens zette zich als meter van het handschrift mee in voor de campagne. Ook de Erfgoedcel Leuven doet mee.

Restauratie en onderzoek

De restauratie van het muziekhandschrift kan nu van start gaan. Van september 2014 tot maart 2015 krijgt het een deskundige conservatie- en restauratiebehandeling in het atelier van Myriam Van Herck. Nadien, in het voorjaar van 2015 zal het gerestaureerde handschrift aan het publiek worden voorgesteld met een tentoonstelling en een concert.

Ook verder onderzoek naar het handschrift krijgt door de Boekensteuncampagne een grote impuls. Resonant, het Vlaams Centrum voor Muzikaal Erfgoed, brengt hiervoor het handschrift in het blikveld van het academische onderzoek.

Het extra ingezamelde geld zal besteed worden aan de digitalisering en ontsluiting van het handschrift, professionele opnames van het geplande concert en het wetenschappelijke onderzoek van het handschrift.

• 08-07-2014
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)