Smithsonian & crowdsourcing: stroom van digitale vrijwilligers

Tellers tonen de mate van voltooiing van de projecten

Een maand na de lancering van hun Transcription Center telt Smithsonian al 3.400 'Digital Volunteers'. De nieuwe website maakt het makkelijk voor geïnteresseerden om de gedigitaliseerde handschriftencollectie van het onderwijs- en onderzoeksinstituut te bekijken en een eigen transcriptie van het materiaal in te sturen.

Het Smithsonian heeft zijn weg naar crowdsourcing gevonden. Het Amerikaanse instituut is niet de eerste culturele instelling die van deze techniek gebruik maakt om haar collecties diepgaander te ontsluiten. De trend om via online transcripties door geïnteresseerden de bruikbaarheid van gedigitaliseerd materiaal te vergroten werd al opgemerkt bij andere internationale culturele erfgoedinstellingen. De aantrekkelijkheid van de aanpak zit voor archieven, musea, bibliotheken en onderzoekscentra niet enkel in het uitsparen van aanzienelijke investeringen. De grotere betrokkenheid die ontstaat tussen een organisatie en haar publiek is vaak een even belangrijke motivatie.

Ook in de sector van Vlaamse erfgoedbibliotheken is crowdsourcing geen nieuwigheid meer. Zo lanceerde In 2013 de bibliotheek van KU Leuven het project Iter Dig-Italicum. Daarbij werd het voor geregistreerde bezoekers mogelijk om zelf transcripties toe te voegen bij een deel van de diverse handschriftencollectie van de Centrale Bibliotheek.

Meer informatie over het project van het Smithsonian vindt u in het lanceringsbericht en de website van Transcription Center.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 29-09-2014
  • |
  • Nicolas Janssen (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)