Dagblad Vooruit gedigitaliseerd

Voorpagina Vooruit, 26 augustus 1914

Sinds 25 maart zijn de jaargangen 1884-1950 van het dagblad Vooruit voor het eerst digitaal beschikbaar in de leeszalen van Amsab-ISG, de Koninklijke Bibliotheek en de Universiteitsbibliotheek Gent. De periode 1884-1918 is online beschikbaar via de website van Amsab-ISG.

De kranten zijn doorzoekbaar met behulp van Optical Character Recognition, een toepassing waardoor in de gedigitaliseerde bestanden gezocht kan worden op bepaalde woorden en zoektermen. Dit laat kwantitatief of lexicografisch onderzoek toe, iets dat voorheen bijzonder tijdrovend of gewoonweg onmogelijk was.

Een legendarische krant

Van socialistische spreekbuis evolueerde Vooruit na de Eerste Wereldoorlog tot een brede, populaire krant met een gevarieerd aanbod aan rubrieken. De namen van sommige redacteuren spreken nog altijd tot de verbeelding: schrijver Louis-Paul Boon, kunstpaus Paul-Gustave Van Hecke, huistekenaar Frits Van den Berghe … Vooruit is niet alleen een rijke historische bron voor de politieke en sociaaleconomische geschiedenis, maar evengoed voor de culturele geschiedenis en die van het dagelijks leven.

Kwetsbaar erfgoed

Erfgoedinstellingen doen er alles aan om hun kranten te beschermen tegen de tand des tijds. Helaas worden die niet op het beste papier gedrukt. Voor de lezer hoeft de krant immers niet langer dan een dag mee te gaan. Voor de bewaring op lange termijn is de slechte papierkwaliteit echter een ramp: oude kranten vallen soms letterlijk in snippers uiteen. Digitaliseren zorgt ervoor dat de informatie bewaard blijft. Het nieuws van vroeger biedt namelijk inzicht voor wie wil begrijpen hoe onze maatschappij vandaag vorm gekregen heeft.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 02-04-2015
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)