Crowdfunding voor Malinees handschrift

Zwaar beschadigd manuscript uit Timboektoe

Experts van de KU Leuven zijn samen met BOZAR en het Fonds Culturel Arts & Ouvrages een crowdfundingcampagne gestart. Ze zamelen 30.000 euro in voor onder andere de restauratie van een waardevol oud manuscript dat zwaar beschadigd is na een aanval van jihadstrijders in de Malinese hoofdstad Bamako twee jaar geleden. Dit stuk zal deze zomer in de Universiteitsbibliotheek tentoongesteld worden in de expo 'Books Under Fire'.

Campagne

De campagne startte op 1 april en loopt drie maanden. Met de ingezamelde gelden zal de conservatieafdeling van de Malinese NGO SAVAMA-DCI ondersteund worden. Deze NGO is verantwoordelijk voor het beheer van de in totaal 377.000 geredde manuscripten.

De middelen zullen onder andere dienen voor de aankoop van zuurvrije kartonnen dozen voor het stockeren en transporteren van manuscripten. Ook zullen verschillende documenten gedigitaliseerd worden om hen te kunnen bewaren op lange termijn en om onderzoek mogelijk te maken. Tot slot zullen de fondsen gebruikt worden voor de digitalisering van de 16 tentoongestelde manuscripten, vóór hun terugkeer naar Bamako in september 2015, en voor de restauratie van het zwaarst beschadigde document.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 07-04-2015
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)