Zeven tips om de kwaliteit van je (kranten)digitaliseringsproject te verbeteren

Eerste pagina van het artikel, met oorlogskrant met foto van koning Albert I

52.000 edities van negenhonderd krantentitels uit dertien bewaarinstellingen leg je niet zomaar even onder de scanner. Bij het digitaliseren van 270.000 pagina’s Belgische pers uit 1914-1918 kwamen de organisatoren van het project 'Nieuws van de Groote Oorlog' voor heel wat praktische problemen te staan.

Belangrijkste les

Op basis van eigen ervaring en de best practices van anderen wisten ze veel valkuilen te vermijden. Maar dat wil niet zeggen dat het parcours niet af en toe hobbelig was. De belangrijkste les die men trok uit de vele uitdagingen: meten is weten.

Om een grootschalig digitaliseringsproject van seriële publicaties efficiënt en kwaliteitsvol tot een goed einde te brengen, moet je kwantificeren, nauwkeurig beschrijven en betrouwbare waarnemingen doen. Dat kost tijd, maar je doet er uiteindelijk je voordeel mee.

Artikel in META

Met dat in het achterhoofd geven de Rony Vissers (PACKED), Tuur Van Hove en David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek) in het laatste nummer van META. Tijdschrift voor bibliotheek en archief  zeven nuttige tips, met voorbeelden uit het project.

• 10-12-2015
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)