Boekensteun en UPLA in het KMSKA: de resultaten

Het jaar van de jicht (Antwerpen, Galerij De Zwarte Panter, 1977)

Dankzij een crowdfundingsproject op Boekensteun kon de bibliotheek van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen een aantal kunstenaarsboeken conserveren. En via een UPLA-screening kreeg het museum zicht op de fysieke toestand van haar erfgoedcollecties.

Restauraties dankzij Boekensteun

Eind 2014 lanceerde het KMSKA met de actie 'Red de kunstenaarsboeken van het KMSKA' voor het eerst een crowdfundingsproject op het platform Boekensteun. Met het opgehaalde geld werden zeven kunstenaarspublicaties gerestaureerd en gaven twee bibliotheekmedewerkers aan 48 boeken een conserverende behandeling. Een twintigtal kwetsbare werken kregen ter bescherming een zuurvrije map of doos.

Schadeinventarisatie met UPLA

Om een beter zicht te krijgen op de schadegevallen in al haar erfgoedcollecties voerde het museum in 2015 een UPLA-screening uit. Voor het uitzetten van de steekproef en aanbevelingen voor een toekomstig beleid kregen de bibliotheekmedewerkers de hulp van Sven Poupaert (Restauratieatelier Lias).

De collecties zijn in relatief goede staat: oppervlaktevuil en verzuring zijn de meest voorkomende schades, samen met de aanwezigheid van (oudere) etiketten met schadelijke lijm. Andere schadebeelden komen slechts heel beperkt voor. De komende twee jaar, nog voor de terugkeer naar het gerenoveerde museumgebouw, worden alle publicaties opnieuw ontstoft en krijgen de niet-ingebonden tijdschriften een zuurvrije doos.

Meer informatie over UPLA en Boekensteun in KMSKA vindt u op de blog van het museum.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 01-03-2016
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)