Drie miljoen krantenpagina’s toegevoegd aan Delpher.nl

Voorpagina Algemeen Handelsblad 30 oktober 1964

De Nederlandse zoekmachine voor historische publicaties Delpher.nl heeft er drie miljoen krantenpagina’s bij. Ruim twintig krantentitels zijn voor het eerst opgenomen in Delpher. Het grootste deel bestaat uit aanvullende jaargangen van titels die al in Delpher waren te vinden.

Het Algemeen Handelsblad, dat al beschikbaar was vanaf 1828 is nu compleet tot 1970. Opvolger NRC Handelsblad is beschikbaar van 1970 tot 1995. Ook zijn zeventig regionale kranten beschikbaar gekomen, waaronder kranten uit Twente, Brabant, Limburg en Groningen.

Overgangsbladen

Helemaal nieuw voor Delpher zijn 450 zogenaamde 'overgangsbladen'. Dat zijn kranten uit de veelbewogen jaren 1945-47, de periode waarin de Nederlandse bevolking overeind krabbelde na de Duitse bezetting. De weerslag is te vinden in tientallen nieuwe, heropgerichte en ‘bovengronds’ gekomen verzetskranten, zoals het Amsterdamsch Dagblad.

Nieuwe mogelijkheden

Wie een eerdere zoekactie wil herhalen met de toegevoegde krantenartikelen, kan nu de resultaten inperken door de optie ‘Toon alleen recent toegevoegde kranten’ aan te vinken. Er zijn voor het eerst ook kranten opgenomen die vanwege auteursrechtbeperkingen niet online getoond kunnen worden. Ze zijn wel te zien in de resultaten, maar er staat een ‘slotje’ achter. Om deze kranten te bekijken, moet u naar Den Haag.

naar delpher.nl

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 10-05-2016
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)