Crowdsourcingproject tekstaffiches uit de Eerste Wereldoorlog

Mannen kijken naar een affiche op de muur

Naast zijn bekende activiteiten in digitalisering, archivering en interactie, is VIAA ook partner in het project 'Met de Rug tegen de Muur'. In dit project digitaliseren een kleine twintig Vlaamse stads- en gemeentearchieven onder leiding van het Gentse stadsarchief hun collectie tekstaffiches, waarmee de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog met de Vlaamse bevolking communiceerde.

Na het belangrijke digitaliseringswerk komt in dat project nu ook de beschrijving van die affiches aan bod. En daarvoor doet het project een beroep op de 'crowd'.

Communicatiemiddel van de Duitsers

Tekstaffiches vormden het communicatiemiddel bij uitstek ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Toen de Duitsers het land binnentrokken, werd de pers immers meteen sterk aan banden gelegd. Communicatie met de bevolking verliep vanaf dat moment tot de bevrijding ruim vier jaar later hoofdzakelijk via deze affiches. Deze muurkranten werden gebruikt om de bevolking in te lichten over het wel en wee van de oorlog en de consequenties van de strijd voor mens en dier. Ze schetsen duidelijk het reilen en zeilen binnen het land en geven een sterk beeld van het gedrag dat de bezetter van de bevolking verwachtte.

Werk mee aan de ontsluiting

Ondanks de enorme historische waarde zijn deze affiches echter nauwelijks ontsloten. En aangezien het om zo’n 15.000 affiches gaat, is dat een titanenwerk, waarbij deze archieven graag de hulp inroepen van iedereen die in de periode van de Eerste Wereldoorlog geïnteresseerd is. Via de website ‘Vele Handen’ kan iedereen die een account aanmaakt inhoudelijke kenmerken van de affiches aanvullen. Men kan volgen hoeveel affiches er al beschreven zijn en er is een beloning voor de actiefste medewerkers.

Helpt u graag mee deze tekstaffiches van de Eerste Wereldoorlog raadpleegbaar te maken? Neem dan zeker een kijkje op deze site!

• 25-05-2016
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)