Nieuw op Flandrica.be uit de Openbare Bibliotheek Brugge

Spelende kinderen in een laat-19-eeuwse setting

De Openbare Bibliotheek Brugge is Flandrica.be-partner van het eerste uur en voert in de online erfgoedbibliotheek de ranglijst aan met 130 titels.

Voor deze update dook men in de Brugse vergeethoek. Daaruit kwamen twee fraai geïllustreerde kinderboeken van uitgeverij Desclée de Brouwe. Werden eveneens afgestoft: twee handschriften van Hendrik De Zeine, representant van generaties volkse schrijvers waarvan het werk dreigt verloren te gaan. Dankzij een recente familieschenking blijft zijn werk bewaard in de OB Brugge.

Uit het rijke fonds van oude drukken van de bibliotheek komen nog twee fraai geïllustreerde historische beschrijvingen: eentje specifiek voor Brugge (over de Heilige Bloedprocessie van 1749) en een op Europese schaal (over de Schmalkaldische Oorlog die Karel V in 1546-47 voerde).

Volgende keer: digitale aanwinsten uit de bibliotheek van DIVA. Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant.

Openbare Bibliotheek Brugge

Almanach des enfants (Rijsel: Société Saint-Augustin 1877)
Persyn, Wies & Jeanne Hebbelynck (ill.), De reis van Goudvleugeltje en nachtegaaltje (Brugge: Desclée de Brouwer 1938)
Verschoot, Bernard (ill.), Beschryvinge van de vreugde-teeckenen de welcke op den 3. mey 1749. sullen geschieden in het ses-hondert-jaerig jubilé van het Heylig Bloedt (Brugge: Andreas Wydts 1749)
de Avilla y Zunniga, Luis & Guillaume van Male (vert.), Commentariorum de bello Germanico, à Carolo V. Caesare maximo gesto (Antwerpen: Joannes Steelsius 1550)
De Zeine, Hendrik, Een noodlottige gelijkenis: zonderlinge voorvallen uit het leven van een deftig man (Brugge: 1896)
De Zeine, Hendrik, Liefdeleven: het geheim van 't geluk (Brugge: 1900)
  • Nieuwsbericht
  • |
  • 04-08-2016
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)