Universiteitsbibliotheek Antwerpen digitaliseert duizendste boek

Detail uit een kroniek van 1480 met handgekleurde verluchtingen

Onlangs werd het duizendste boek opgeladen op het digitaal platform van de Bijzondere Collecties van de Universiteit Antwerpen. Aanleiding was de opstart van een digitaliseringsproject van de Vlaamse erfgoedcollecties in 2010.  Het project, onder de naam Flandrica.be, is een intitiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en heeft geleid tot een ware digitaliseringsgolf in de Vlaamse erfgoedbibliotheken. Anet, de dienst bibliotheekautomatisering van de Universiteit Antwerpen, ontwikkelde de software waarmee de bibliotheek aan de slag kon.

Duizend digitale boeken

Duizend boeken, samen goed voor ongeveer 250.000 afbeeldingen, zijn zodoende vrij raadpleegbaar én downloadbaar via de bibliotheekcatalogus van de Universiteit Antwerpen. Het is daarnaast ook mogelijk een lijst op te roepen van alle boeken op het digitaal platform. Onderzoekers en studenten, maar ook het brede publiek van geïnteresseerden kunnen zo naar hartelust gebruik maken van het gedigitaliseerde erfgoed van de Bijzondere Collecties.

Topje van de ijsberg

In feite is deze collectie maar het topje van een ijsberg: het platform van Anet herbergt ook de digitale collecties van bijvoorbeeld de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Letterenhuis of het Museum Plantin-Moretus. En behalve boeken vind je er ook digitale archief- en objectverzamelingen, zoals het archief van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap van Antwerpen of het Prentenkabinet van de Universiteit Antwerpen.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 21-10-2016
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)