Reclamewerk van Marc Sleen op Flandrica.be

Tekening van vos die ganzen toespreekt

Deze maand overleed striptekenaar Marc Sleen op de leeftijd van bijna 94 jaar. In samenspraak met de Stichting Marc Sleen heeft de KU Leuven een minder bekend reclamewerkje van de auteur online toegankelijk gemaakt. En meteen werd het ook opgenomen in de online erfgoedbibliotheek Flandrica.be.

We kennen Marc Sleen natuurlijk allemaal als de geestelijke vader van stripheld Nero. Nero maakt zijn opgang in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog, samen met andere figuren zoals Oktaaf Keunink en Piet Fluwijn, met zijn ondeugende zoon Bolleke. Sleen tekent zowel aan langere verhalen als aan losse grappen, gewoonlijk in dienst van kranten zoals de Standaard, Ons Volkske en De Nieuwe Gids. Het is in die vroege jaren vijftig dat hij ook een reclameopdracht aanneemt voor de firma Bekaert.

Er bestaat zowel een Franstalige als een Nederlandse versie van het Ursusboek. Staaldraadfabrikant Bekaert verspreidde dit boekje bij de aanvang van het nieuwe jaar, waarschijnlijk rond 1952. Wie het boekje doorbladert, krijgt vier geestige vertellingen te lezen, geschreven in verzen en met illustraties in de kenmerkende stijl van Sleen. De verhaaltjes tonen situaties waarin boeren nalaten om hun landgoed behoorlijk te omheinen. Resultaat: de kippen pikken het zaaigoed weg, de varkens vreten aan de gewassen, de vos valt de ganzen aan… Hadden ze maar de ijzersterke Ursusdraad moeten gebruiken!

bekijk 'Het ursusboek voor oud en jong' op Flandrica.be

• 16-11-2016
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)