1 miljoen e-books gedownload bij DBNL

Deze zomer is het miljoenste e-book gedownload van de DBNL. Op dit moment zijn er zo’n 3.200 e-books beschikbaar en de collectie neemt maandelijks in omvang toe.

De miljoenste download was het boek De ondergang van Nederland. Land der naïeve dwazen (1990) van Mohamed Rasoel (pseudoniem). Ruim tien jaar voor de opkomst van Pim Fortuyn schreef Rasoel al over de gevaren van de oprukkende islamisering en de verdringing van de Nederlandse cultuur die op handen zou zijn. Het boek bracht in de vroege jaren negentig veel ophef teweeg en werd vrijwel volledig uit de handel gehaald.

Behalve de controversiële boodschap was het ook de schimmige identiteit van de auteur die de pennen in beweging bracht. Op televisie verscheen Rasoel alleen in complete vermomming, wat leidde tot wilde speculaties en ontmaskeringspogingen. Hoogleraar tekstwetenschap Teun van Dijk suggereerde op basis van een tekstanalyse dat de auteur van De ondergang van Nederland Gerrit Komrij moest zijn, wat vrijwel niemand geloofde.

Rasoel werd in oktober 1990 ontmaskerd als de variété-artiest en zedendelinquent van Pakistaanse herkomst Zoka van A. De publicatie van De ondergang van Nederland leidde in 1992 tot een boete voor Van A. van 2.000 gulden wegens racisme. De vraag blijft echter nog altijd of de veroordeelde ook daadwerkelijk de auteur van het boek was, of slechts een speler in een practical joke van de werkelijke auteur(s). Zie over deze kwestie ook het boek dat Teun van Dijk in 2003 over de Rasoel-Komrijaffaire schreef.

Over DBNL

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied en komt tot stand door een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. De website wordt jaarlijks zo’n vier miljoen keer geraadpleegd.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 01-09-2017
  • |
  • Charles Derre