Campagne ‘Maak van geven een kunst’ van start

Beeld uit de campagnespot: twee personen staan bij een foto aan de wand

Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz en fundraising expert Emolife hebben op 19 december de campagne ‘Maak van geven een kunst’ voorgesteld. Deze promocampagne maakt deel uit van Het Atelier, het initiatief dat, sinds begin dit jaar, 80 Vlaamse cultuurorganisaties ondersteunt bij de professionalisering van hun fondsenwerving en een initiatief is binnen het beleid rond aanvullende financiering.

Minister Gatz: ‘Het achterliggende idee is dat je in fundraising start met datgene wat binnen handbereik ligt. Iedere maker of organisatie heeft een publiek dat bij hen cultuur beleeft en daarvan geniet. De eerste opdracht bestaat erin dat publiek warm te maken om hun favoriete culturele of socio-culturele organisatie zelf te steunen via een gift. De campagne ‘Maak van geven een kunst’, speelt daarin een belangrijke rol.’

De campagne bestaat uit een algemene spot van 30 seconden, telkens gevolgd door een concrete oproep van elke afzonderlijke organisatie om haar droom samen te realiseren. Elke organisatie krijgt een reclamespot op maat om te delen via hun communicatiekanalen. Er werd bewust voor deze aanpak gekozen omdat aanvullende financiering en het metier van fondsenwerving geen abstracte materie is, maar draait om mensen die dromen hebben, die dromen graag met hun publiek delen en ze graag samen realiseren.

Elke (socio-)culturele organisatie die erkend is door het Departement Cultuur, Jeugd en Media kan een gepersonaliseerde promospot laten opnemen. Hiervoor betalen ze een beperkte eigen bijdrage op basis van de omzet van de organisatie. De Vlaamse overheid komt met het grootste deel van de kosten over de brug (157.000 euro), zodat alle kleine en grotere organisaties kunnen deelnemen aan de campagne.

Met Het Atelier willen minister Gatz en Emolife culturele en socio-culturele organisaties in staat stellen om op een correcte en professionele manier aan fondsenwerving te doen. Leidraad bij het verwerven van meer (financiële) middelen is respect en een integere benadering van potentiële schenkers, friendraising dus. Na het eerste  praktijkgerichte jaar werkt Emolife in 2019 verder met een tiental geselecteerde organisaties en kunnen de andere organisaties meekijken in de keuken. In 2020 worden concrete realisaties verwacht bij de organisaties en leren ze dus in de praktijk een correcte relatie op lange termijn uit te bouwen.

Meer informatie over de campagne vindt u op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 20-12-2018
  • |
  • Ward De Wit (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)