Even voorstellen: onze nieuwe medewerker

Jana Hendrickx

Begin maart ging Jana Hendrickx in het kader van een BIS-baan aan de slag als de nieuwe assistente bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Ze deelt nu graag haar ervaringen tijdens de eerste maand in onze netwerkorganisatie.

Even voorstellen

Tijdens mijn master in de geschiedenis van de oudheid groeide mijn interesse in de wisselwerking tussen geschiedenis en erfgoed. Ik besloot een master in de erfgoedstudies te volgen in Maastricht. Daar kwam ik in contact met diverse erfgoedprojecten en actoren uit België, Nederland en Duitsland. Ik deed een vrijwillige stage als cultuureducator en een thesis-project rond de waardering van Romeins erfgoed in Nederland. Daarnaast kom ik, zowel tijdens als na mijn studies, regelmatig in contact met belangrijke bronnen in de collecties van (erfgoed)bibliotheken. Door mijn passie voor de oudheid en haar receptiegeschiedenis ben ik dan ook gefascineerd door humanistische werken. Het belang, de bewaring en de ontsluiting van (bibliothecair)erfgoed is iets waar ik me graag verder in verdiep en voor inzet.

Een maand bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken

In mijn zoektocht naar een eerste professionele uitdaging, kwam ik terecht bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Ik leerde de organisatie kennen tijdens mijn studies en de werking ervan, als innovatieve en dienstverlenende netwerkorganisatie, sprak me sterk aan. 

Tijdens de eerste weken als stagiaire maakte ik meteen kennis met de ervaring en expertise van het team. Door nauwe samenwerking wordt veel en kwalitatief werk verzet. Het is een leerrijke omgeving die mij een exclusieve blik achter de schermen biedt. Ik verzorgde tot nu toe administratieve en communicatieve taken, maar ik kreeg ook reeds de kans om me verder te verdiepen in de wereld van het bibliothecair erfgoed. Ik volgde bijvoorbeeld sessies rond behoud en beheer, reprografie en catalografie in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Verder nam ik deel aan vergaderingen van de stuurgroep van de STCV en van de focusgroep van de Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken. Ik stond zo al heel snel in contact met experten uit het veld.

Met de nieuwe naam en met de verhuis naar een nieuwe locatie voor de boeg, kom ik in een interessante (overgangs)periode van de vzw terecht. Ik kijk enorm uit naar de uitdagingen die mijn pad nog zullen kruisen de komende maanden. Met veel enthousiasme en inzet zal ik het team van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken versterken.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 16-04-2019
  • |
  • Ward De Wit (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)