Nieuws

Nodenbevraging bibliothecair erfgoed: Wat verwacht jouw organisatie van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken in 2024-2028?

Man met kinderboek in boekenmagazijn
24-06-2022

Hoe kunnen we jouw bibliotheek, archief, museum of erfgoedvereniging zo goed mogelijk ondersteunen bij het beheren van bibliothecair erfgoed? Met een enquête willen de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en FARO hierop graag zicht krijgen.

Net als bij veel erfgoedorganisaties staat 2022 bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken in het teken van een nieuw beleidsplan voor 2024-2028. Zo’n beleidsplan legt onze dienstverlening voor de volgende vijf jaar vast. Het dient als basis voor de aanvraag van de benodigde subsidie. 

lees verder

Nieuwe ondersteuningsmogelijkheden voor erkende topstukken

Stapel oude drukken van op de rug gezien
04-08-2022

De Vlaamse Regering keurde op 25 maart 2022 een reglement goed dat subsidies voorziet voor ingrepen die een aantoonbaar positief effect hebben op het behoud en beheer van een door de overheid erkend topstuk. lees verder

Vacature conservator moderne drukken en projectleider Google Books

Verschillende moderne boeken
04-08-2022

De Stad Antwerpen is op zoek naar een projectleider om 100.000 titels uit de boekencollecties van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus te digitaliseren. Heb jij interesse? Solliciteer dan uiterlijk 11 september.

lees verder

TERUGBLIK OP GEVAARLIJK ERFGOED IN DE COLLEGAGROEP BEHOUD EN BEHEER

Verbodsbord Niet aanraken
03-08-2022

Op woensdag 22 juni kwam een twintigtal collega’s online samen voor de collegagroep ‘Behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed’. Deze zevende editie was toegespitst op gevaarlijke stoffen. 

lees verder

Save the date: collegagroep Oude Drukken op 30 september

Twee boekenplanken met oude drukken waarvan de rug zichtbaar is
03-08-2022

Op vrijdag 30 september komt de collegagroep Oude Drukken voor de tweede maal samen. De bijeenkomst vindt plaats in het museum M Leuven. 

Met de collegagroep willen we professionals uit de brede erfgoedsector verbinden en de uitwisseling van praktijkgerichte informatie en kennis over boeken gedrukt voor 1801 faciliteren. 

lees verder

Save the date: Collegagroep Handschriften op 22 september

Fotografie van een handschrift in een boekenwieg
11-07-2022

Op donderdag 22 september komt de collegagroep Handschriften voor de derde keer samen, voor het eerst in levende lijve. De bijeenkomsten van de collegagroep staan open voor iedereen die kennis en ervaring rond middeleeuwse handschriften en handschriftencollecties wil delen of opdoen.

De bijeenkomst vindt plaats in het Rijksarchief te Antwerpen. Meer informatie over het programma volgt later via onze website en socialmediakanalen.

lees verder

Lovaniensia brengt 2025 oude drukken online voor Leuven 2025

11-07-2022

In 2025 zal het 600 jaar geleden zijn dat er in Leuven een universiteit gesticht werd, de voorloper van de huidige KU Leuven. lees verder

Handschriftencatalogus mmfc.be nu online!

Fotografie van handschriten door medewerkers van MMFC
06-07-2022

De catalogus MMFC. Medieval Manuscripts in Flemish Collections is vanaf nu vrij online raadpleegbaar via mmfc.be. In deze eerste release vind je beschrijvingen van meer dan 2.400 manuscripten en handschriftfragmenten bewaard in Vlaamse collecties.

lees verder

Vacature: Stagiair krantendigitalisering (stage met vergoeding)

Vrouw met mondmasker registreert een krant
04-07-2022

Zoek je een kickstart voor je loopbaan in de erfgoed- of bibliotheeksector? De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken geeft werkzoekenden en pas afgestudeerden de kans om praktische werkervaring op te doen via een beroepsinlevingsstage (BIS).

lees verder

Vacature: Projectmedewerker Krantendigitalisering

Mensen rond een tafel met historische kranten
29-06-2022

Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw is op zoek naar een samenwerkingsgerichte en communicatieve projectmedewerker voor het krantendigitaliseringsproject Primeur.

Met dit project werken we samen met meemoo en collectiebeherende organisaties aan de digitalisering van 630.000 pagina's van het meest bedreigde Vlaamse krantenerfgoed.

lees verder

Save the date: Focusgroep dienstverlening Vlaamse Erfgoedbibliotheken op 9 september

Twee mannen gebogen over historische boeken op een tafel
28-06-2022

De Vlaamse Erfgoedbibliotheken zijn volop bezig met het uittekenen van het nieuwe beleidsplan voor 2024-2028. Als dienstverlener voor alle organisaties in Vlaanderen en Brussel die collecties bibliothecaire erfgoed beheren, gaan we uit van een participatief traject dat de sector betrekt bij onze beleidsplanning.

lees verder

Nieuw in ons team: Heleen Wyffels

Heleen Wyffels
27-06-2022

Sinds 1 mei is Heleen Wyffels aan de slag bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken als medewerker Beleid en Collecties. Ze stelt zich voor aan de hand van twee vragen.

lees verder

Samenstelling landelijke selectielijst krantendigitalisering gestart

Banden van La Fédération Artistique in het depot van Erfgoedbibliotheek Hendrik
22-06-2022

Ongeveer 18 miljoen pagina’s historische kranten in Vlaanderen moeten nog gedigitaliseerd worden, maar voor hoeveel van deze krantenpagina’s is dat urgent? Samen met collectiebeherende instellingen stelt de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken een landelijke selectielijst op van historische kranten in Vlaams bezit die hoogdringend moeten worden gedigitaliseerd.  lees verder

Vlaamse oude drukken Archief Lier nu in STCV

21-06-2022

Eind mei 2022 werd een korte  STCV-samenwerking tussen de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en het Archief Lier, archief van stad en OCMW Lier succesvol afgerond. We gingen in Lier vier maanden lang één dag per week aan de slag om boeken gedrukt in Vlaamse steden voor 1801 op te nemen in STCV. lees verder

Vacature: Medewerker ‘boeken-EHBO’ KU Leuven

Behandeling van een prent in
17-06-2022

KU Leuven Bibliotheken is op zoek naar een halftijdse medewerker 'boeken-EHBO'. Ligt de conservatie van erfgoed je na aan het hart en kan je uit de voeten met gekwetst drukwerk? Dan kan je nog tot en met 23 juni solliciteren voor deze boeiende job.

lees verder

Onze organisatie in de META-etalage

Team van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken
07-06-2022

Tien jaar geleden zette META, tijdschrift voor bibliotheek en archief, het team van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in de etalage. In het recentste nummer stellen we onze organisatie en ons team opnieuw aan je voor. Wat doen we vandaag en met wie doen we dat?

lees verder