Abraham: van krantencatalogus naar repertorium

Krant op microfilmlezer

Krantencatalogus Abraham uitbouwen tot een rijke toegang op belangrijke bronnen: dat is een doelstelling van het project Abraham 2020. Het project ambieert om álle Belgische kranten bewaard in Vlaamse erfgoedinstellingen op te nemen in één databank. Maar daar stopt het niet. 

Abraham 2020 zet in op meer informatie over de kranten, consistentere gegevens en betere vindbaarheid. Om van Abraham meer te maken dan gewoon een catalogus.

Meer historische informatie

Wie gaf De Asschenaar uit? Wisselde de krant van uitgever? Hoe vaak verscheen het blad? Wat vertellen opeenvolgende ondertitels over veranderingen in de inhoud? Wat was het belang van de krant? Vanaf nu vind je steeds meer van dit soort informatie terug dankzij Abraham. We voegen die gaandeweg toe.

Bijkomende links naar websites als ODIS, NEVB en Wikipedia geven extra info over de context en geschiedenis van een krant. En in de toekomst zal er ook informatie uit gezaghebbende Repertoria van de Belgische pers terechtkomen in de Abraham-catalogus.

Consistentere gegevens

De regels voor het beschrijven van kranten in Abraham zijn verbeterd, uitgebreid en grondig gedocumenteerd in een online handleiding. Aan de hand daarvan herzien we ook de bestaande gegevens, waardoor de databank eenvormiger en gebruiksvriendelijker wordt.

Zo kozen we ervoor om de plaats van uitgave te gaan registreren op een taalonafhankelijke manier. Om kranten uitgegeven in Brussel, Bruxelles of Brüssel te vinden hoef je dus binnenkort niet meer te zoeken op Br*el*. De naam in één taal ingeven volstaat om ze allemaal te vinden.

Betere vindbaarheid

De Typologie van Belgische Kranten helpt om in Abraham kranten van een specifiek genre of een bepaalde ideologische strekking te vinden. Er bleken heel wat krantensoorten te ontbreken: Groot-Nederlandse pers, islamitische pers, wetenschappelijke pers en niet-geaffilieerde pers, bijvoorbeeld. Daarom is de lijst uitgebreid. Al die nieuwe trefwoorden toekennen aan bijna 8000 titels is geen sinecure. Nog even geduld dus, als je in één beweging alle jeugdpers uit de databank wilt vissen.

Links naar digitale edities zitten al een tijd in Abraham. Maar om papieren exemplaren te raadplegen moet je een krant nog een tweede keer opzoeken, in de catalogus van de erfgoedinstelling. Die stap gaan we vereenvoudigen, door links naar de corresponderende records in de catalogi op te nemen. Zo geraak je als gebruiker met één klik op de juiste plaats om de krant te raadplegen.

Gezocht: jouw kranten/kennis

Het bijeenbrengen van al die nieuwe gegevens in de catalogus is begonnen. We zijn dus hard op zoek naar ontbrekende krantentitels en informatie. Beschik je over aanvullende gegevens? Laat het ons weten via abraham@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be.

Wat is Abraham 2020?

Het project Abraham 2020: nieuw leven voor oud nieuws realiseert een betrouwbare databank van alle Belgische kranten in Vlaamse erfgoedcollecties. We bouwen daarbij voort op Abraham, onze bestaande catalogus van Belgische kranten uit de periode 1830-1950.

We voeren Abraham 2020 uit in samenwerking met meer dan honderd erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel. De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken ontvangt voor het project een subsidie van de Vlaamse overheid.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het project? Volg onze berichten via Facebook, Twitter of Linkedin, of schrijf je in voor de Abraham 2020 projectupdates.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 20-11-2019
  • |
  • Sophia Rochmes (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)