Verslag Collegagroep Digitalisering Periodieken

Collegagroepleden op bezoek bij KBR

Op vrijdag 14 februari kwamen 25 collega’s uit de sector samen om ideeën en ervaringen uit te wisselen over digitalisering van kranten en tijdschriften. Dit was de eerste vergadering van de nieuw opgerichte collegagroep voor digitalisering van periodieken, georganiseerd door de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken, meemoo en FARO.

Een dagje kennisdelen

In de voormiddag waren er presentaties over drie uiteenlopende projecten. Wim Lowet van het Vlaams Architectuur instituut vertelde over de digitalisering van zes Belgische architectuurtijdschriften. Daarna rapporteerden Brecht Declercq en Karen Vander Plaetse over ‘Nieuws van de Groote Oorlog’, het krantendigitaliseringsproject voor kranten uit de Eerste Wereldoorlog. Als laatste spreker lichtte Hilde van Parys het project Historische Kranten Brugge toe. Elke spreker legde speciale nadruk op de uitdagingen, hun tips en ‘lessons learned’.

Daarna werkten de deelnemers in groepjes rond thema’s uit de presentaties en deelden hun eigen ervaringen. Enkele gezamenlijke uitdagingen kwamen naar voren, zoals de vereiste technische kennis én benodigde tijd voor kwaliteitscontrole, het belang van communicatie met de leverancier en vragen rond mogelijke oplossingen voor ontsluiting.

Na de lunch wandelden we naar de KBR voor een bezoekje aan DIGIT, de digitaliseringsdienst van de nationale bibliotheek. Daar kregen we een rondleiding door hun fotografie- en scanstudio’s. In deze studio’s werkt de KBR aan de digitalisering van allerlei materiaal, van middeleeuwse handschriften tot langspeelplaten uit de jaren 70, en van kranten op microfilm tot grote gravures.

Deelnemers

Deze collegagroep komt ongeveer drie keer per jaar samen. De groep staat open voor iedereen in de sector met interesse voor de digitalisering van kranten of tijdschriften. Collegagroepleden komen uit diverse instellingen en hebben gevarieerde ervaringen met de digitalisering van periodieken. Medewerkers van organisaties die al actief bezig zijn met digitalisering ondersteunen er hun minder ervaren collega’s.

Meer info

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en blijf op de hoogte van toekomstige bijeenkomsten. Vragen, opmerkingen en suggesties rond de collegagroep kan je naar sophia@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be sturen.

• 19-02-2020
  • Sophia Rochmes (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)